За времето, което имахме, няма причина да не съм доволен, заяви вече бившият министър на образованието Николай Денков по БНТ

Успяхме няколко важни дейности да свършим – деполитизацията, промяната в закона, която приехме. Тя забранява напълно партийна, политическа дейност в училищната система. Един проблем, който беше ясно идентифициран през последните години и намери своето решение. Той беше съчетан с приемането на първата по рода си наредба за нов начин за избор на директори на училища. В момента текат конкурсите. Ще ги проведе новият министър така, както се правят държавните изпити. В един и същи ден, за цялата система – тест, който се генерира сутринта. След което публично представяне на стратегиите за развитие на училището. Това е съвсем нов подход за търсене на директори в тази важна сфера.

През февруари стартира работа обща електронна платформа, в която имаме информация за всички ученици и учители с техните бележки. Пълен обмен на документите по електронен път. Това е съвременна платформа, която практически изхвърли хартията от необходимите атрибути, с която боравят учителите и директорите. Имайки тази информация на едно място, много бързо може да се правят най-различни срезове, за да се разбере какво е състоянието на системата.
Според Денков прегледът на учебните програми, промяната в подхода за оценка на учебниците трябва да бъдат продължени от следващия министър.

Кой е Сашо Пенов - служебен министър на образованието и науката

Обясни, че в министерството е заварил чувствителни теми, които никой не иска да поставя на обсъждане в публичното пространство. Една от тях е графикът на учебните години.

По неговите думи „нашите деца учат месеци по-малко, близо една календарна година се събира заради това, че е по-къса учебната година от 1-ви до 6-ти клас и е по-дълга лятната ваканция. Колкото и да спорят различни хора, това е факт“.

И темата как да се разпредели по-добре учебното време, как да се поставят по-добре ваканциите, за да си почиват учениците и учителите след всеки тежък етап, е била скрита за осбъждане.

Ние я поставихме на масата. Има доста хора, които я подкрепят. Има съпротива. Тя идва най-вече от учителите и синдикатите. Трябва да се намерят компенсаторни механизми, за да бъдат спокойни, че никой няма да ги ощети. Но ако имаме една година по-малко учене от нашите деца, това е проблем, сравнено с подготовката на другите ученици по света и Европа. Това не трябва да заменя прегледа на учебните програми и промяната в учебниците. Тези две теми трябва да се допълват, а не да се противопоставят, обясни Денков.

Осигурих максимална приемственост. Няма дейност от страна на предишното ръководство, която да не съм продължил, каза още Николай Денков.
БНТ