Опитът да се представи, че този кандидат за президент - проф. Анастас Герджиков, е кандидат на цялата образователна и научна система, не е верен. Това заяви пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, попитан как ще коментира кандидатурата на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков за президент.

Регистрираха Герджиков за президентските избори (СНИМКИ)

Проф. Николай Денков е преподавател в Софийския университет. "Аз съм част от тази образователна система, знам колко преподаватели и учители, и ректори, включително, и преподавателите във висшите училища, имат проблем с тези въпроси и искат да чуят отговорите. Така че идеята, че той /проф. Анастас Герджиков/ може да обедини, дори академичната общност, за мен е най-малкото спорна", коментира образователният министър.

Той каза, че проф. Герджиков е "много добър професионалист, много добър ректор, работили сме заедно по много въпроси, но не очаквах да се яви човек от академичната общност за тази позиция".

Проф. Анастас Герджиков: Моята цел е да върна нормалността

Според образователния министър, всеки, който се яви на президентските избори, трябва да отговори на въпроси, свързани с функциите на държавата, като разделение на властите, с изразходването на публичните средства, с ремонтите и строителството, и какво "правим с полицаите, които биха студенти под колоните на Министерския съвет". Всеки, който се яви, като кандидат на партиите, които ръководеха държавата в това време, трябва да отговори на тези въпроси, заяви проф. Николай Денков.
БТА