Президентът Румен Радев атакува не толкова правосъдната система, а по-скоро ограничаването на неговите права в служебното правителство. Защото промените по текстове в Конституцията бяха направени така, за да се избегне злоупотреба с дългото еднолично управление на президента. Скандален е начинът, по който го прави, и езикът, който използва, това заяви премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси във Facebook. Поводът е, че днес (на 6 януари 2024 г.) правителството навърши седем месеца.

enlightenedЗа ротацията:

"Важно е всеки министър да бъде оценяван според това, което е свършил. Една или друга медийна изява не може да бъде основа за смяна на министър. Аз имам представа кой и как се представя - в следващите дни това ще бъде обсъдено с Мария Габриел", каза премиерът.

enlightenedКой ще определя кой министър остава и кой си заминава?

"Това, което е договорено още при състава на правителството, е, че министри ще бъдат сменяни, само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че трябва да бъде направена смяна. 9 месеца е твърде кратък период, ние имаме програма за 18 месеца. Така че е много по-добре министрите да продължат работата си, за да продължат това, което са започнати", категоричен бе Денков. 

yes При ротацията премиерът Николай Денков ще заеме сегашното място на Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. "В началото ние предлагахме втори вицепремиер да е Асен Василев, но тогава ГЕРБ не се съгласиха, а сега точно те го предлагат. Няма лошо Асен Василев да е втори вицепремиер", допълни той.

enlightenedКаква ще бъде ролята на ДПС при договарянето на министри и трябва ли Делян Пеевски да одобри състава на Министерски съвет?

"Ако искаме да гласува и ДПС за това правителство, за да има по-широка подкрепа то, трябва да минем през разговори с ДПС. Колкото по-широка подкрепа имаме, толкова по-добре, но тя не е задължителна", така отговори Николай Денков.

enlightenedКаква е играта на президента Радев с Конституцията?

Това, че президентът представя пред Конституционния съд промените за оценка е нормално. Но той атакува не толкова правосъдната система, а по-скоро ограничаването на неговите права в служебното правителство. Защото тези промени бяха направени така, за да се избегне злоупотреба с дългото еднолично управление на президента. Скандален е начинът, по който го прави, и езикът, който използва. Президентът трябва да обединява нацията, а в момента прави атаки. Ако иска да ползва такъв език, да си направи партия, да се яви на избори и да си критикува.

enlightenedПрезидентът Румен Радев и Шенген?

"Президентът имаше възможност да вкара България в Шенген, но не го направи - трябваха промени в закони, в Конституцията, така че Радев трябва ясно да каже пред хората, че без редовно правителство и парламент България нямаше как да бъде приета по въздух и море в Шенген. Така че това е постижение на правителството в последните 7 месеца. Критики от президента по отношение на Шенген не са адекватни", заяви министър-председателят.

enlightenedНикола Минчев или ген. Атанас Атанасов ще заеме председателското място?

"Никола Минчев вече е бил председател на парламента, ген. Атанасов има голям парламентарен опит. Идват и европейски избори, Никола Минчев е добър водач на такава листа. Трябва да се обсъдят задачите, които имаме, защото ако той влезе в роля на председател на парламента, няма да може да влезе в друга", обясни премиерът.

enlightenedЩе бъде залята от бежанци, върнати от Австрия, страната ни?

Денков коментира, че няма допълнителни договорки за връщане на още мигранти. България спазва Дъблинското споразумение. От Австрия сме получили 113 бежанци, върнати от страната, уточни премиерът.

enlightenedЗа Еврозоната:

"Единственото, което ни спира за еврозоната, е по-високата инфлация в България, тъй като тръгваме от по-ниски доходи. Европейска централна банка и тя ми каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим. обсъждаме мерки какво още бихме могли да направим, за да спадне по-бързо инфлацията. Част от нашата инфлация идва от по-високите доходи през последните години, които са по-високи от инфлацията, но също така и заради наваксването, което имаме, и по-високия растеж, който е един от най-високите в ЕС миналата година", обясни той. 

И допълни:

„Моят план за тази година, с наближаването на края на управленската програма за 2024 г., ние да подготвим управленска програма за следващите години, до края на мандата, която да бъде изключително насочена към демографските проблеми, здравеопазването, образованието“.
enlightenedКога ще спрем да сме най-евтината работна ръка?

"Последна статистика показва, че вече не сме най-евтината работна ръка. Дълги години България беше на дъното, но с повишаване на доходите се оказа, че ние сме изпреварили Унгария. България вече е предпоследна", каза той.

enlightenedМВР

Четирима полицаи са уволнени от структурите на МВР, а деветима са с наказание порицание, след протеста. Промените в Конституцията осигуряват независимост при избора на съдиите и кариерното израстване, независимост при избора на Висшия съдебен съвет, както и отчетност и възможности за обществен контрол върху главния прокурор, при намалени негови правомощия по отношение на командването на кариерното израстване на останалите прокурори, коментира Николай Денков.

Според него е задължително прокуратурата да има отчетност и да има контрол върху работата ѝ. В случая най-добрият начин е този контрол да бъде осъществяван през Народното събрание, смята той.