Дали сме свобода на родителите да решат дали децата им да бъдат тествани, за да се върнат в училище. Те са свързани с това, "който иска децата му да бъдат тествани и да влязат в училище, а който не иска - да бъдат извън училище, и да продължат да бъдат обучавани в електронна среда. Това каза министърът на образованието и науката в служебното правителство проф. Николай Денков, попитан от журналисти за коментар за днешния протест, който предстои, на родители и учители срещу тестовете за COVID-19 на учениците.

Министърът на образованието отбеляза, че това са двата варианта и те са отворени за избор на родителите.

Следващата седмица подписват договора за COVID тестове за учениците (ВИДЕО)

Обществената поръчка за тестването на учениците беше обявена и предстои сключването на договорите, каза министър Денков. Той обясни, че тестовете са доста разнообразни и някои от тях могат да се правят само от децата, има възможност да се правят от родителите, но трябва да се осигури достатъчен контрол, за да са надеждни.

Вижте тестовете, с които ще проверяват учениците за COVID-19 (ВИДЕО)

"Нека видим какви ще са тестовете, и тогава всичко ще покажем - как ще се случва, и какъв е изборът, който имат родителите, за да успокоим обществото. Нагласата е, доколкото сме говорили с Министерството на здравеопазването, да се избере един вариант, защото иначе ще е много трудно за прилагане", обясни министър Николай Денков.

Той участва днес в тържественото събрание за Деня на народните будители в БАН.
БТА