/ БТА
Правителството навърши пет месеца. По този повод министър-председателят акад. Николай Денков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Трябва да се търси смяна на състава на Централната избирателна комисия. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание", каза министър-председателят Николай Денков.

Относно смяната на министъра на електронното управление Александър Йоловски Денков заяви: "Министерството на електронното управление си е свършило добре работата. Поискал съм да се направи проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме". 

"В момента не трябва да се търси смяна на министри. Министерството успява в кратки срокове - за няколко месеца, да извади решения, които с години са очаквани от хората", допълни той.

"Скандалът с машините преди първия тур на местните избори трябва да бъде изчистен, но смяна на министри, които си вършат професионално работата в момента не стои на дневен ред", каза още Денков.

Във връзка с подадената оставка от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, премиерът заяви: "Ние трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на лидерите са си вътрешни въпроси на партиите. Това, което знаем е, че за промените в конституцията за част от регулаторите, ни трябва мнозинство от 2/3. Това е подкрепата, която ще бъде търсена".

Премиерът коментира и исканата от него оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

"Председателят на ДАНС прикрива нарушения на закона за класифициране на информацията от неговия заместник. Отделно е свързано с проявяване на политически пристрастия, за което председателят на ДАНС няма право. Мотивите са много сериозни", подчерта Денков.

По думите му Румен Радев няма никакво право да отказва смяната на председателя на ДАНС. "Той ми пречи да си изпълнявам задълженията. Отново той надхвърля правомощията си. Ако президентът не подпише оставката на председателя на ДАНС, той ще носи отговорност, ако се случи нещо с националната сигурност", допълни Денков.

Той коментира и темата за управлението на правителството.

"В първите месеци на това управление трябваше да наваксваме много бързо закъснения и очаквани закони, които са забавени с години. Това, което предстои, е да сложим в центъра повишаване качеството на живот във всичките му аспекти", посочи премиерът.

По думите му през последните две години има значително увеличение на социалните разходи.

"Държавата има напредък по отношение на брутния вътрешен продукт. За 2024 г. допълнителните средства, които се отпускат за повишаване на възнагражденията, са 2 млрд. лв. повече", каза още Денков.

Във връзка с приемането на еврото у нас, премиерът заяви: "Има три основни критерия. По двата от тях се намираме в много добро състояние. Единственият, при който сме извън стриктните критерии, това е по-високата инфлация".

На въпрос към Денков дали ще подаде оставка, ако България не влезе в Шенген тази година, той посочи, че това, което се прави вътре в държавата се оценява много високо от всичките партньори.

Мнението на премиера за проблемите с електронните рецепти е, че има сблъсък на лобита в няколко отношения. "Няма информация кои лекарства са достъпни в момента", посочи Денков.

Той коментира и че дигиталната раница работи. "17 хиляди учители ще бъдат обучени през тази учебна година по използването ѝ, обясни той, като призова и родителите да се заинтересоват", каза премиерът.

Денков е категоричен, че МС не вижда причина да преговаря с ненадежден доставчик, какъвто е "Газпром". "Имаме алтернативи – това са доставките през Гърция, през Турция, те в момента работят достатъчно добре. Азербайджан е надежден доставчик, с по-евтин газ, така че това е начинът, по който осигуряваме газовия микс в България", обясни той.

Относно националното съвещание на ГЕРБ министър-председателят коментира, че е решение на партията дали ще оттегли подкрепата си от правителството.

"Ако ГЕРБ се интересува от частно-партийните си интереси, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развитието на България, от изпълнението на програмата, която ние сме заложили и за правителството, и на парламента, тогава не би трябвало да оттеглят подкрепата си", подчерта той. 

 
БГНЕС