Присъственото обучение продължава, амбицията е да завършим срока с децата в училище, заяви министърът на образованието Николай Денков пред БНТ.

Денков уточни отново, че решенията за затваряне се вземат от здравните власти. Той подчерта, че има добър диалог с министър Сербезова. "Ние участвахме много активно в подготовката на плана в частта, свързана с училищата", допълни министърът.

Новият COVID план: Кога учениците ще учат онлайн и ще затварят ли детските градини

Министърът посочи, че има тестове за учениците до края на януари. "Беше спряна една поръчка, обявена в МЗ по старите правила, вече, доколкото разбрах, са обявили нова поръчка с коригирани правила, за да се избегнат проблеми, които могат да водят до съмнения за корупция", обясни той.

В новата поръчка чувствителността на тестовете, която се поставя като изискване, е по-висока от тези, които се използват в момента, така че следващите тестове ще бъдат още по-чувствителни, посочи министър Денков.

Той уточни, че има почти 50 процента ваксинирани учители, от учениците в гимназиалния етап ваксинирани и преболедували са около 15 процента.
 

Властта с План за справяне с COVID-19: Какви са заложените мерки в него