България ще стане още по-силен партньор, активно допринасящ за постигането на стратегическите цели на ЕС. Това заяви премиерът Николай Денков пред президента на Франция Еманюел Макрон в Елисейския дворец. 

"Девизът на нашата държава е „Съединението прави силата“, което в днешния динамичен свят изглежда по-важно отвсякога. Ето защо българското правителство и парламентарното мнозинство ще продължат да подкрепя Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, структурите на ЕС и НАТО, толкова дълго, колкото е необходимо", подчерта той. 

"Ето защо България е изпълнила целта от 2% БВП като разходи за отбрана и продължава да го прави укрепвайки собствените си способности. Ето защо България продължава да провежда национални реформи, за да увеличи инвестициите си", подчерта Денков. 

Той подчерта, че страната ни се подготвя за присъединяването към еврозоната на 1 януари 2025 година. 

Правителствена информационна служба

"След като се присъединим към Шенгенското пространство, ще направим всичко възможно, за да преодолеем и последните възражения на Австрия по отношението на сухопътните граници", каза още той. 

Денков отправи дълбоки благодарности към Франция за силната подкрепа в българските усилия в тези области. 

"Изминавайки тези стъпки, България ще стане още по-силен партньор, активно допринасящ за постигането на стратегическите цели на ЕС. В този контекст, България ще продължи да подкрепя и европейския път на развитие на нашите съседи на Балканския полуостров. Същевременно ще настояваме да се изпълняват и ясните и обективни критерии на евросъюза за интеграция. И докато България остава твърдо ангажирана с устойчивото бъдеще на Европа, ние трябва да гарантираме и зеления преход, който да бъде осъществен така, че бъде в полза на нашите икономики. България е горд член на франкофонското семейство. Надявам се нашето сътрудничество и тази среща днес да ни помогне да продължим напред със ускорени темпове, защото това е от полза на нашите две държави", заяви премиерът на България. 
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня