Това, което в момента се обсъжда с няколко държави – такива са Франция, Финландия и други зад Атлантическия океан, е каква е възможната дългосрочна технология за дългосрочно съхранение на ядрени отпадъци. Защото досега такава няма. Това заяви премиерът Николай Денков по време на днешното си участие в парламентарния блиц контрол. Премиерът отговори на въпрос от народния представител от „Възраждане“ Йордан Тодоров, който попита какви са плановете на страната ни за „изграждането на хранилище за погребване на ядрено гориво“. Той коментира, че България ще бъде превърната в „ядрено бунище“. 

„Досега, и в следващите седмици и месеци, не се предвижда никаква промяна в режима, който е бил години назад, включително, когато сме имали по-добри дипломатически отношения със Съветския съюз и след това с Руската федерация“, посочи Денков. 

„Решението как ще се действа за временното съхранение на отпадъците, каквото е имало през всичките години от създаването на атомната централа, ще бъде взето, когато е ясно какво ще бъде дългосрочното решение за съхранението на ядрените отпадъци“, каза още премиерът. 

„През месец ходите в Украйна. Вместо да превръщате България в бунище за ядрени отпадъци, не ви ли хрумна да говорите с украинската страна да поеме нашето отработено ядрено гориво и то да бъде съхранявано на украинската страна“, попита от своя страна народният представител Йордан Тодоров

„Започнахте с лъжа, завършихте с лъжа. Какво да ви отговарям. Това беше първото ми посещение в Украйна, вие казвате, че ходя през месец. Говорите лъжа след лъжа, защото нямате аргументи“, отговори премиерът Денков. 

От парламентарната трибуна Николай Денков отправи поздрав за 1 март. "Да се надяваме, че ще бъдем здрави и идващият месец, както и следващите, ще ни донесат повече положителни емоции", пожела той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Иван Лазаров/БТА