На 6 юли правителството навършва един месец. По този повод министър-председателят акад. Николай Денков отговари на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Facebook.

Няма нужда хората „да стоят пред прозорците“ и да протестират

Няма нужда хората "да стоят пред прозорците" и да протестират. "Не е това начинът да се търси справедливо разпределение на бюджета. Трябва общностите да говорят с министрите, а те са тези, които представят техните искания", бе категоричен министър-председателят.

Той припомни, че през миналата година заплатите на служителите в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР) бяха увеличени с 20%, така че за тази година е предвидено увеличение според възможностите на бюджета на две други места, където има доста ниски заплати. Едното е в системите, където не бе получено увеличение миналата година, там ще има увеличение с 10%, както и в общинските администрации - с 15%, където заплатите са много ниски, посочи Денков. Той очаква преговори, за да се види как да се балансират всички системи, включително и тази на МВР, така че увеличенията да бъдат по-справедливи.

МВР полиция
БГНЕС

На въпрос за данъчни облекчения за децата, Денков каза, че те бяха увеличени значително през последните две години. Базата, на която се изчислява това увеличение е доста голяма, каза той и припомни, че беше вкарано и авансово използване, така че да се осигурят средства не в края на годината, а по-рано. Не се предвиждат, поне през следващите месеци, преговори за повишаване на данъчните облекчения, каза министър-председателят.

Относно прогресивно данъчно облагане министър-председателят каза, че в управленската програма на правителството не се предвижда връщането на този вид данък. Искаме да запазим данъците през следващите години, тъй като все още имаме сравнително висок дял на сивата икономика, каза Денков. По думите му целият фокус е към изсветляването на сивата икономика, за да се подобри събираемостта на доходите. Има големи резерви, по които работим, каза Денков.

За борбата със сивата икономика премиерът даде като пример въвеждането на принципа при неиздаване на касова бележка да не се плаща сметката в заведения. Това според Денков е една проста мярка, която вече е приложена в Гърция и е довела до 50% увеличение на приходите в съответния сектор. Николай Денков каза, че заведенията са приели идеята, но тя трябва да бъде приета и от Народното събрание. Отделно има друга мярка за фирмите, които са с над 50 служители, заплатите им да се изплащат само по банков път. Това е начин да се намалят, а и да изчезнат изцяло плащанията в плик, заяви министър-председателят.

Продажбата на Украйна на оборудването за АЕЦ Белене“ ще бъде обект на преговори

Предложението за продажбата на Украйна на закупеното оборудване за "АЕЦ Белене" ще бъде обект на преговори, заяви министър-председателят акад. Николай Денков.

Денков потвърди, че такова предложение е имало от страна на Украйна. "Оказа се, че след първоначално проявения интерес, нашето служебно правителство не е придвижило въпроса за това по дипломатически път", каза премиерът. Той съобщи, че чрез министъра на енергетиката сегашното правителство е повдигнало този въпрос. "Оказа се, че има реален интерес и това ще бъде обект на преговори, които вече започнаха, но ще продължат през следващите месеци", заяви Денков. Той съобщи, че днес ще бъде подписан меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката с няколко точки, като две или три от тях ще бъдат свързани с ядрената енергетиката и това е основата, по която ще можем да работим.

Ще имаме нов представител на „Лукойл”

В отговор на въпрос за "Лукойл" Николай Денков каза, че там има системен проблем. Представителят на държавата в "Лукойл" не подава обратна връзка, което се очаква от него, съобщи премиерът. Затова в Министерството на енергетиката са почти готови с критериите за това как да се проведе конкурс и да се подбере следващият представител на държавата. Очаквам в следващите месеци да имаме нов представител, който да бъде много по-активен в това отношение, посочи Денков. Ясно беше казано на „Лукойл“, че изчакваме от тях план до края на следващата година какво ще бъде устойчивото развитие, когато изтече дерогацията за руски петрол, добави премиерът. По думите му въпросът е как ще се направят промените в технологиите, така че да се работи с неруски петрол, а оттам ще се появят и данъците. Тук задачата е как да съчетаем ограниченията, които идват от войната в Украйна, с реалните промени на технологиите и данъчните постъпления, коментира министър-председателят.

Лукойл
БГНЕС

Той информира, че има съществен напредък в диверсификацията на доставките на газ и петрол, започнати от редовното правителство на Кирил Петков, след това и от служебното правителство. България има осигурени доставки до края на годината, увери премиерът. По думите му продължава работата по отварянето на Александруполис, откъдето България ще може да внася втечнен газ. Отделно има договор за турските места, откъдето може да се доставя втечнен газ. Водят се преговори с Азербайджан за увеличаване на доставките, съобщи още Денков. Той определи картината като оптимистична, но добави, че трябва да е ясно, че при този пазар винаги става въпрос за много пари и преговорите трябва да се водят внимателно. Според премиера ние трябва да станем транзитна страна за доставки за други региони в Европа.

По темата за шистовия газ министър-председателят заяви, че има сериозни резерви по отношение на възможни екологични замърсявания. Затова трябва първо да има разговори с общностите дали имат икономически изгоди спрямо тези рискове, и разговорът трябва да бъде напълно експертите и спокоен. За съжаление средата още не е готова за това, коментира министър-председателят Денков.

По три от магистралите „Хемус”, „Европа”, „Струма” се работи

Методиката за изчисляване на тол таксите да бъде актуализирана се разбраха след среща министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на транспорта и съобщенията и браншовите организации, каза министър-председателят акад. Николай Денков. Това, което се разбраха, е заедно да актуализират методиката за изчисляване на тол таксите и като я дефинират, да я въведат със задна дата – от 1 юли. Така че, ще има преговори и очаквам да има решения до месец, добави Денков.

Магистрала Хемус
МРРБ

Относно строителството на магистрали, премиерът заяви, че по три от аутобаните - „Хемус“, „Европа“ и „Струма, и в момента се работи. В края на месеца или в началото на следващия се очаква един от участъците на АМ „Европа“ да бъде завършен, каза Денков.

По отношение на АМ „Черно море“ все още се прави проектиране, защото трябва да има завършен проект, отчуждаване, и тогава може да започне строителството. Обсъждаме как да ускорим този проект като част от цялата връзка от Кавала – Александруполис – Констанца, минавайки през Бургас и Варна. Така че, това е топ приоритет за нас, но същевременно не трябва да допускаме практиките с парите, които изчезват някъде, а след това няма свършена работа. Затова има законодателни промени да се намали обхватът на възможностите за инхаус процедури. Тези промени са предложени в Народното събрание и очаквам да бъдат приети в най-скоро време, добави още министър-председателят.

Безопасността по пътищата е комплексна задача, коментира Денков. В България имаме проблем, че когато отговарят няколко институции за нещо, често се получава колективна безотговорност. Събрах институциите на първа среща, разбрахме се кои са най-важните и спешни задачи, по които можем да работим. Едната от тях е да започнат проверките, при които шест институции проверяват и леките коли, и тежкотоварните автомобили, каза Николай Денков.

Второто нещо, за което се разбрахме, е в методиките за отпускане на средства за ремонт на пътища с много висок приоритет да бъдат тези с висока концентрация на произшествия. Има карта, направена от агенцията по пътна безопасност, която показва 40 места, 20 от които са много проблемни. С Министерството на регионалното развитие и благоустройството се разбрахме с приоритет там да се отпускат средства, добави премиерът.

Той припомни, че бе променен и начинът на провеждане на теоретичните изпити за издаване на шофьорска книжка, както и предложени промени в Наказателния кодекс.

Всичко това трябва да върви успоредно, смята Денков.

Контролът основно минава през камери. Един от проблемите, който беше очертан, е, че общинските управи нямат възможност да използват камерите за контрол за спазването на правилата. Ето ви проблем, който ви изглежда тривиален, но не е решен с години, така че ще се опитаме и него да го решим на законодателно ниво, посочи министър-председателят.

Ще изчакаме още малко за назначаването на областните управители

Забавихме се с назначаването на областните управители. Ще изчакаме още малко, заяви министър-председателят. Денков каза, че все още се изчакват "колегите от ГЕРБ". Според премиера трябва да се постигне консенсус сред народните представители в Народното събрание. Министър-председателят отбеляза в отговор на въпрос, че заместник-министрите почти навсякъде са назначени.

Парите за образование тази година са увеличени с около 1 млрд. лв. спрямо средствата за 2022 г.

Парите за образование тази година са увеличени с около 1 млрд. лв. спрямо средствата за 2022 година. За тази година предвиденият бюджет за образование ще бъде около 7,5 млрд. лв., което съответства на 4,1% от брутния вътрешен продукт, заяви акад. Николай Денков.

пари банкноти левове
БГНЕС

Премиерът каза, че всеки би искал да има повече средства за образование, но е важно и да знаем за какво ще ги използваме. През миналата година около 200 млн. лв., отделени за образование не бяха използвани поради липсата на програми, с които да бъдат усвоени, посочи министър-председателят.

В отговор на въпрос защо се увеличават заплатите на учителите след тези слаби резултати от матурите, Николай Денков отговори, че няма как да има добро образование без мотивирани учители. Според него обаче само мотивирани учители не са достатъчни. Докато не се оправят учебните програми, учебниците, не се засилят извънкласните дейности, докато не се подобри механизмът за привличане на децата в училище, проблеми ще има и затова са важни реформите. Заплатите са необходимо, но не достатъчно условие, коментира Денков.

Има изключително негативна кампания, която идва отвън, за да се провали туристическият сезон

Има изключително негативна кампания, която идва отвън, за да се провали туристическият сезон, коментира още Денков. Черно море е чисто и не трябва да има никакво съмнение в това, подчерта премиерът. Той добави, че всеки ден получава справка, която се прави от украинските, румънските и българските власти.

Никое от замърсяванията, които се бяха събрали в Одеския залив, не е минало към Румъния, камо ли да дойдат в България, каза Денков. По думите му няма никаква вероятност замърсяване да дойде до българската акватория.

Шенген, заедно с България и Румъния, би било много по-безопасно място за Европа

По думите на Денков Шенген, заедно с България и Румъния, би било много по-безопасно място за Европа, отколкото е в момента.

Според него България трябва да си „напише домашното“ и да приеме промени в няколко закона. Част от тях бяха приети, част от тях предстоят в следващите месеци, но също така трябва да започнем да прилагаме тези промени. За съжаление, имаме горчив опит. Аз помня добре създаването на специализираните съдилища и прокуратура. Те бяха една стъпка, от която очаквахме реални резултати. За съжаление, тяхната дейност тръгна в абсолютно грешна посока, коментира Денков.

От една страна трябва да приемем законите, от друга страна трябва да подберем хора с интегритет, с морални качества във Висшия съдебен съвет, главен прокурор, така че да знаем, че формите ще бъдат изпълнени с правилното съдържание и ще започнат да си вършат работата, да се борят с корупцията, да не държат дела на трупчета. За съжаление, досега не са го направили, коментира още Денков.

Когато свършим тази работа, ние ще бъдем много по-убедителни да отидем не при канцлера на Австрия, а в парламента на Австрия и да кажем, че сме направили всичко, което могат да очакват от нас и да приемат България, добави Денков.

Ние трябва да ги убедим, че те имат полза от това България да е вътре. На две стъпки сме от това. Трябва да ги извървим, каза премиерът и изрази надежда, че това може да стане до края на годината.

Шенген
iStock/Getty images

Ако референдумът за българския лев е допустим, разбира се, че трябва да се проведе

Дълбоко съм убеден, че България, българското общество и бизнес, ще имат големи ползи, когато влезем в еврозоната. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

По повод предложението за национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, Денков отговори, че юристите трябва да кажат дали провеждането му е допустимо.

В момента в Народното събрание има дискусия и някои от най-добрите специалисти в България вчера се изказаха на правна комисия, че въпросът, по начина, по който е записан в този референдум, противоречи на Конституцията, тъй като там има заложени изисквания, свързани с присъединяването на България към Европейския съюз, каза Денков.

Ако референдумът е допустим, разбира се, че трябва да се проведе и ние ще направим всичко възможно като правителство да го проведем по най-добрия възможен начин, заяви премиерът.

Според него част от работата на правителството е да успее да обясни на хората какви са ползите от влизането в еврозоната и Шенген.

Част от нашата работа е не просто да проведем референдума, ако е законово допустим, но също така и да го спечелим с огромно мнозинство, каза Денков.

 
БТА