/ БГНЕС
Увеличението на броя на психолозите и педагогическите специалисти в училищата за последната година е с 15 на сто, но то не е достатъчно. Това заяви министърът на образованието и науката Николай Денков по време на онлайн дискусия за психичното здраве и детската агресия във и извън училището, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

Фокусът на дискусията са последиците от социалната изолация в хода на пандемията и нарастващата агресия сред децата.

Две министерства търсят средства за високите сметки за ток в студентските общежития


Министър Денков уточни, че психолозите и педагогическите специалисти в момента са общо 2195, от които 1394 - психолози и 801 - педагогически съветници. Това е над 50 процента покритие, което очевидно не е достатъчно, коментира министърът.

"Самият факт, че имаме доста стабилно и съществено нарастване през последните години, показва, че училищната мрежа разбира нуждата от този тип специалисти, има финансиране за тях, но тук един от проблемите, е че ние нямаме достатъчно готови специалисти, които да се включат в тази дейност", коментира министър Денков.
По думите му, дори и наличните специалисти усещат липсата на достатъчно добре уреден статут в нормативната база. Обещавам много активно съдействие в това да бъде променена нормативната база, увери министър Денков.

Национална мобилна група за психологическа подкрепа оказва подкрепа в случаите на необходимост от реакция на възникнали вече ситуации, посочи министърът. Той отчете, че групата се състои от 20 психолози и един координатор на дейността на шест центъра - Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, София - град.

"Всяка година тази група работи с около 2000 ученици. Тази дейност е важна, но тя е реактивна, реагира се на ситуации, които вече са възникнали, и по този начин не може да се покрие превенцията", посочи министър Денков. Като друг акцент в дейността на МОН министърът открои безплатните телефонни линии, в която се включват над 40 психолози от училища в страната. Тази година те ще работят до 31 март, отново с идея колкото е възможно да се покрият проблемните случаи.

Министър Денков посочи, че и това лято ще се даде възможност по програмата "Отново заедно" учениците да се занимават с извънкласни дейности. Той припомни, че миналата година около 30 хиляди ученици са се включили в едноседмични екскурзии.

Тази година стартираме програмата "Заедно в изкуството и в спорта" с бюджет от 100 млн. лв., в която да се включат всички училища в България, каза министър Денков. По думите му основен акцент ще е работата с ученическите отбори, танцови състави, така че децата да бъдат заедно в колективни дейности и да бъдат заети в училище с дейности, които намаляват напрежението.

Направихме всичко, което можехме през тази една година да удължим присъственото обучение, но това, което трябва да имаме предвид и да не забравяме, че желанието за сто процента присъственото обучение на децата се сблъсква с два проблема - единият е заболеваемостта на децата и вторият - висока заболяемост сред учителите.

 
БТА