/ iStock
На днешният ден честваме празника на Обединена Европа. Отбелязва се на датата, на която френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение на Стария континент.

На фона на войната в Украйна, българските политици подчертаха важността на мира и признателност към всички борци, загубили живота си за бъдещето на Европа.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев отправи поздравление по повод Деня на Европа – 9 май, което е публикувано на сайта на парламента.

"Днес отбелязваме Деня на Европа, посветен на мира и единството на европейския континент. За съжаление, тази година това става в условията на война в Европа и затова е още по-важно да препотвърдим привързаността си към европейските ценности - солидарност, мир, свобода и благоденствие. Всички ние трябва да сме единни в тяхното отстояване, защото само заедно можем да преодолеем трудностите, пред които сме изправени, и да продължим да градим нашия общ дом", заявява председателят на парламента.

Тази година България отбелязва 15 години от присъединяването си към Европейския съюз, отбелязва Никола Минчев. "За този период страната ни постигна много и доказа, че е отговорен, предвидим и конструктивен член на Съюза, посочва той. Вярвам, че българският парламент ще работи активно за повишаване стандарта на живот на българите, за да бъде той съпоставим с този на останалите граждани на Европейския съюз", заявява председателя на парламента и честити празника на Европа.


"Днес е ден на почит към малкото останали ветерани от Втората световна война. Към всички хиляди българи, взели участие в тази война и хилядите жертви, допринесли с живота си за Обединена Европа, в която живеем днес".

Това заяви президентът Румен Радев, след като поднесе венци пред паметника на Незнайния воин.

9 май – Ден на Европа

"Вярвам, че Европа ще демонстрира своята сила и единство, защото само заедно можем да се справим с предизвикателствата и да излезем от тях още по-сплотени", написа министър-председателят Кирил Петков във Фейсбук страницата на Министерския съвет по повод датата.




"На 9 май отбелязваме празника на Обединена Европа. Тази Европа, чиито основи в средата на миналия век поставиха истински визионери, преживели ужаса на двете световни войни, разделението и огромната човешка мъка. Но те имаха куража да загърбят болката и реваншизма, да погледнат смело напред в бъдещето и да поставят началото на обединението на европейския континент, посочва министър-председателят. Утвърждавайки единството и толерантността като свои основни ценности, Европа се превърна в еталон на свобода, солидарност, икономически възход и просперитет, посочва Петков.

Той изразява съжаление, че в Европа отново се води "ужасяваща война". "Загиват хора, разрушени са милиони съдби, десетки градове и села са превърнати в руини. Тези трагични събития ясно ни показват, че човешкият живот, единството, мирът и обединението, са най-големите ценности и ние трябва с всички сили да ги пазим и отстояваме", посочва премиерът Петков.

"Да бъдем признателни на героите и да градим силна Европа", заяви от своя страна лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова след като поднесе венец на Паметника на Незнайния войн заедно със заместник-председателя на БСП Кристиан Вигенин и председателя на парламентарната група “БСП за България”.

"Днес свеждаме глава пред хилядите, дали живота си в борбата срещу хитлерофашизма. Техният подвиг направи възможен и днешния ден на Европа. Нека на този ден не се делим и противопоставяме. Да бъдем признателни на героите и да градим единна и силна Европа", призова Нинова.



"Днес отбелязваме Деня на Европа. Европа на обединението, Европа на общочовешките ценности, Европа на икономическия растеж и просперитет. Европа на победата над нацизма и фашизма. Европа на победата над войната и гибелта", написа лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в пост във Фейсбук. 

"Но днес, на празника на Европа, на мира и демокрацията, с болка констатираме, че в Европа отново се води война", посочи Карадайъ и допълни: "Не трябва да забравяме и за миг, че войната опустошава не само градове и села, убива хора. Войната убива всичко човешко, убива вярата и надежда в доброто и в бъдещето. Войната оставя след себе си единствено разрушения и духовна пустота". 

Затова лидерът на ДПС се обърна към всички членове и симпатизанти на ДПС, към всички свободни и активни граждани с призива да пазим мира и демокрацията, се посочва в съобщението на ДПС. Целият пост на Мустафа Карадайъ във Фейсбук може да се види на сайта на ДПС.