Ден 80-ти на протести срещу кабинета „Орешарски”
Ден 80-ти на протести срещу кабинета „Орешарски” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ден 80-ти на протести срещу кабинета „Орешарски”
66171
Ден 80-ти на протести срещу кабинета „Орешарски”
  • Ден 80-ти на протести срещу кабинета „Орешарски”

За 80-та поредна вечер недоволни от правителството излязоха на улицата с искане за оставка на кабинета „Орешарски".

И тази вечер протестите в столицата преминаха спокойно с участието на около 250 души. Хората се събраха пред сградата на Министерския съвет, където в продължение на около час скандираха за оставката на правителството.

Около 20:00 ч. те се отправиха към Народното събрание, като и този път полицейското присъствие там беше умерено.

Неизменна част от протестиращите бяха няколкото души, които свирят на ударни инструменти почти всяка вечер и отново те подгряваха обстановката, заедно с виковете за оставка. Постоянно бе и присъствието на търговци на знамена и свирки, макар че едва ли вече е останал човек, който да няма някое от тези пособия.

Въпреки че в социалните мрежи се разпространяваха снимки с тениски с лика на Роджър Уотърс и надписа „Оставка", нито един протестиращ не носеше такава тениска.

На протеста и тази вечер имаше хора на всякаква възраст, включително и семейства с малки деца. Някои от участниците в шествието бяха със своите домашни любимци, а други караха велосипеди.

Минути след пристигането на шествието пред Народното събрание повечето хора се разотидоха. Това е мястото, на което в сряда ще се състои „Голямото посрещане" на депутатите.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.