/ БГНЕС
Мнението е на вицепремиера Валери Симеонов
Демографските проблеми са едни от най-тежките на съвременна България, заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов по време на парламентарно разискване за демографските проблеми на страната. По думите му това е безспорно вярна констатация, която се споделя не само от народните представители.
 
Според вицепремиера е несериозно твърдението, че демографските проблеми се обуславят от управление в продължение на шест месеца. Те се формират не с десетилетия, а с пет десетилетия, заяви Симеонов, който не приема упреците, че сегашното управление на ГЕРБ и Обединени патриоти е довело до демографския проблем.
 
Демографи: България застарява по-бързо и от Германия

Валери Симеонов посочи, че за изминалите шест месеца правителството е вложило сериозни средства от бюджета и е предприело значими мерки по ангажиране на десетки хиляди безработни за осигуряване на преквалификация.
 

БГНЕС


Вицепремиерът отбеляза, че въпросът с решаването на демографската криза не е прост и елементарен. Той не може пряко да се обвърже с доходите на населението, допълни Валери Симеонов. Той даде пример с Унгария, където статистиката показва, че заплащането на еднократна сума от 32 000 евро на всяко трето дете, не е довело до повишение на раждаемостта. Повишението на раждаемостта там е само с част от процента.
 
Прогноза за 2030-а: България в топ 3 на Европа по топене на населението

Мерките в Русия през последните десет години също не са довели до особено значим резултат, каза Валери Симеонов. Той обобщи, че тенденцията за намаляване на населението е характерна и за най-развитите държави.
 

БГНЕС


По думите на вицепремиера затова е трудно да се направи обща работеща стратегия за борба с демографската криза. Валери Симеонов отбеляза, че правителството ще разчита и на помощта на Народното събрание, за да се преодолее тенденцията за демографски срив, който по думите му, освен че не е резултат само от шестте месеца на управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти, не започва и с периода на прехода.

За година населението у нас се стопило колкото град като Враца

Ако през 1980 г. естественият прираст е бил 3,4%, то през 1989 г. той е 1,1%, каквато тенденция има и за годините на прехода, аргументира се вицепремиерът.
 
Стряскащи данни: Близо милион българи нито работят, нито учат

Валери Симеонов заяви, че въпросът с демографските проблеми е достатъчно сериозен, за да бъде ползван политически. Вицепремиерът отчете и различните мерки, насочени към безработни, както със средства от националния бюджет, така и по ОПРЧР.
БТА