Делото „Килърите” е на финалната права
Делото „Килърите” е на финалната права / Sofia Photo Agency, архив
Започнаха пледоариите по делото „Килърите"
58277
Започнаха пледоариите по делото „Килърите"
  • Започнаха пледоариите по делото „Килърите"

Изненадващо този следобед в Шуменския Окръжен съд започнаха пледоариите по делото „Килърите”. Съдът отказа да разпитва нови свидетели и реши, че са приети всички доказателства и обяви за приключен процеса срещу Петър Стоянов-Сумиста и групата му за поръчкови убийства.

В следобедните часове по време на днешното заседание председателят на съдебния състав съдия Димчо Луков попита дали прокуратурата е готова за съдебни прении. След утвърдителен отговор започна обвинителната реч на прокурор Ася Петрова.

Тя визира събраните по време на делото доказателства за престъпната дейност на групата на „Килърите”. Делото „Килърите” е безпрецедентно, заяви обвинението и призна, че прокуратурата никога не е била поставяна пред такова изпитание. По думите на Петрова подсъдимите са се занимавали с изпълнение на мокри поръчки.

Пледоариите започнаха в отсъствието на титулярните защитници на подсъдимите. В съдебната зала беше само адвокатът на Петър Стоянов-Сумиста Иво Найденов. Според него стартът на пледоариите е процесуална грешка. Той обясни, че магистратите не са поискали становището на двете страни преди да дадат ход на съдебните прении.

Според него изненадващият старт на пледоариите е тактически ход, целящ да затрудни защитата. Адвокат Найденов допълни, че подсъдимите също са реагирали негативно, с оглед на това, че обвинителната реч на прокуратурата започна в отсъствието на техните титулярни защитници.

На подсъдимата скамейка по делото „Килърите” в Шуменския съд са Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те са обвинени в поръчителство и изпълнение на убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, нанасянето на телесни повреди на двама други, организирането на два палежа и взрив, притежание на незаконно оръжие. Според държавното обвинение, две от мокрите поръчки са наредени от бизнесмена Вълев, водач на убийците е президентът на федерацията по сумо Петър Стоянов, а останалите са негови подчинени.

Други новини от Шумен