Делегация донесе Благодатния огън в България
Делегация донесе Благодатния огън в България / Sofia Photo Agency, архив

Църковно-държавна делегация, водена от пловдивския митрополит Николай, донесе Благодатния огън от Божи гроб в България. Правителственият самолет, с който пътуваше делегацията, кацна първо в Пловдив, а минути преди 21.00 часа пристигна и в София.

Благодатният огън се пренася от Йерусалим у нас за поредна година. Митрополити и свещеници вземат част от него, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден.

В Пловдив огънят бе посрещнат от областния управител Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, депутати, кметове на общини, стотици свещеници и граждани. Всички манастири от региона и епархиите от Централна и Югоизточна България имаха представители, които тръгнаха веднага, за да занесат Небесния огън в храмовете си. „Голяма благодат е да взема и занеса пламтящия огън до светата обител", коментира игуменът на манастира на Кръстова гора арх. Висарион, цитиран от БТА.

В София Благодатният огън бе занесен и в параклиса в сградата на Светия синод, откъдето с литийно шествие бе внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

Според вярване огънят слиза от небето само в навечерието на православния Великден и се смята, че в продължение на няколко минути той е невеществен - не топли и не изгаря.

"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.