Декларация срещу Митът Батак разпространиха в Панагюрище
Декларация срещу Митът Батак разпространиха в Панагюрище / netinfo

Общинският съвет в Панагюрище разпространи протестна декларация срещу опита да се ревизира Баташкото клане. В нея проектът "Митът Батак" се определя като скандална и жалка клевета.

В документа се посочва още, че Панагюрище и Батак са едни от ярките символи на Априлското дело, което разтърси съвестта на Европа и доведе до възстановяването на българската държавност. Изопачаването на фактите от миналото е безродно и затова ще остане безплодно, пишат още в декларацията общинските съветници от Панагюрище.

В Клисура на 30 април вицепрезидентът Ангел Марин каза, че 131-годишнината от Априлската епопея се отбелязва с преклонение, но и с тревога, негодувание и гняв срещу опита да се фалшифицира българската история. Той изрази своето и възмущението на съгражданите си от Батак от опитите да се принизи ролята на Баташкото клане.

В Панагюрище и Клисура на 1 май е кулминацията от отбелязването на Априлската епопея. Днес преди обяд на площада в Клисура се състоя традиционната възстановка на историческите събития.

По традиция знамето на Априлското въстание се изнася тържествено изнесено от къщата-музей “Райна Княгиня” в Панагюрище, за да бъде поставено на площад “20 април” непосредствено преди тържествения митинг-заря.

На церемонията слово във връзка с 131-годишнина от Априлското въстание произнесе вицепрезидентът на България Ангел Марин.

Тържествата ще продължат и на 2 май на местността Оборище, където председателят на Народното събрание Георги Пирински и всички гости ще се поклонят пред паметника, където е било учредено Първото българско народно събрание.

Други новини от Пловдив