Дефектирала газова бутилка е причина за експлозията в ресторант в София
Дефектирала газова бутилка е причина за експлозията в ресторант в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Инцидентът в столичния китайски ресторант не е предизвикан от самоделно взривно устройство. Това сочи експертизата на 14-те газови бутилки в ресторанта, категорични са от МВР.

Констатацията на експертите е, че няма наличие на следи от взривни вещества. По тяхна оценка, възникналата експлозия е в резултат на възпламеняване на газово-въздушна смес, образувала се от рязкото изтичане на газ пропан-бутан от дефектирала бутилка, която се намирала в кухненското помещение на ресторанта.

Тежко остава състоянието на 35-годишния мъж, който пострада сериозно при взрива в неделя, съобщиха от "Пирогов". Състоянието на 53-годишната жена, която получи мозъчно сътресение при същия инцидент, остава стабилно.

Взрив разтърси центъра на София около 19.20 ч. в неделя. Причината бе взривени газови бутилки в китайски ресторант на бул. "Цар Освободител", срещу Руската църква.

След взрива нямаше жертви, само пострадали. 11 от тях бяха настанени в различни столични болници - ИСУЛ, Пирогов и ВМА. Петима от ранените са българи, четирима китайци. Сред пострадалите са испанец и турчин.