Дават полетите на Борисов с Авиоотряда на прокурор
Дават полетите на Борисов с Авиоотряда на прокурор / снимки: БГНЕС
Дават полетите на Борисов с Авиоотряда на прокурор
67978
Дават полетите на Борисов с Авиоотряда на прокурор
Йордан Цонев за полетите на властта при кабинета "Борисов"
Московски за полетите на властта при тройната коалиция
  • Дават полетите на Борисов с Авиоотряда на прокурор
  • Йордан Цонев за полетите на властта при кабинета "Борисов"
  • Московски за полетите на властта при тройната коалиция

Докладът на комисията за полетите на властта да бъде изпратен на главния прокурор, гласуваха депутатите. Народните представители приеха доклада на временната анкетна комисия за полетите на правителствения „Авиоотряд 28” за периода на управление на ГЕРБ.

За периода август 2009 - март 2013 г „Авиоотряд 28” е направил разходи за повече от 34 млн. лева. Полетите са ощетили бюджета с над 800 000 лв., съобщи при обсъждането на доклада на временната комисия за полетите на отряда депутатът Венцислав Лаков. По време на дебатите пък стана ясно, че с „Авиоотряд 28” са летели „силиконки, изядени са килограми фъстъци в присъствието на леки мъже и жени с тежки пороци”.

Полети на правителствения „Авиоотряд 28” са правени за заснемане на филми, както и за наблюдение на телето Бойка, което е било подарък на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, обясни председателят на временната комисията по казуса Венцислав Лаков.

„Превозвани са многократно футболни отбори, не само „бистришките тигри”, каза Лаков и сред тях посочи „Чавдар” (Етрополе). Превозвани са волейболни отбори, извършвани са полети за заснемане на филми, за наблюдение на телето Бойка, което е било връчено на Борисов като подарък, допълни председателят на комисията.

„Всичко това са пари на данъкоплатеца, средства, извадени от джоба на всеки българин, за да може да се гарантира медийната изява на бившия министър-председател”, изтъкна още Лаков.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че в хода на работата си временната комисия за полетите на предишната власт в „Авиоотряд 28”, е разкрила, че за един ден експремиерът Бойко Борисов е бил на партийно заседание в Плевен, след което е обядвал в Несебър, а за финал е гостувал на ловно стопанство в другия край на България.

Комисията е констатирала, че за 144 полета на Борисов няма никаква документация кой го е придружавал. Като информация за пътниците е посочено „министър-председателят и придружаващите го лица”. „Въпросът „кой” в случая е уместен и на него няма отговор. Ако желаете да си го самозададете или да го зададете на вашия лидер, питайте го кой е пътувал с него”, обърна се Цонев към депутатите от ГЕРБ.

Дават полетите на Борисов с Авиоотряда на прокурор
netinfo


В комисията са били извикани длъжностни лица и са питани кой е трябвало да води документация за придружаващите лица, а те са си подхвърляли топката според Цонев. След това на длъжностните лица в това число и пилотите са били зададени въпроси дали са виждали на борда определен тип лица, категории хора и така нататък. По думите на Цонев всички отговори са били „Не знам, не чух, не видях”.

Комисията е констатирала, че за 144 полета на Борисов няма никаква документация кой го е придружавал. Червеният депутат Антон Кутев изрази съмнения, че е възможно в самолета с Бойко Борисов да е имало криминални лица и леки жени. В защита на Борисов се изправи бившият транспортен министър, а сега депутат от ГЕРБ Ивайло Московски.

„Можете ли да гарантирате, че в този самолет, там, където нямаме списъци, не са пътували хора с криминално минало или леки жени с тежки пороци”, попита Кутев.

„ Винаги е по-добре в присъствието на министър-председател да има леки жени с тежки пороци, отколкото като по ваше време леки мъже с тежки пороци”, отговори Московски.

Дават полетите на Борисов с Авиоотряда на прокурор
netinfo

Бившият транспортен министър извади още по-стари папки, в които прочете част от полетите на Тройната коалиция до дестинации извън България. Сред тях са София - Шанхай, Делхи, Йоханесбург и Казабланка. В отговор Йордан Цонев обясни, че тези полети за с цел засилване на външно икономическите отношения на страната ни с други държави.