Дават пари на циганите от гетото във Възраждане
Дават пари на циганите от гетото във Възраждане / netinfo

Самотните майки от ромското гето в столичния квартал "Сердика", район "Възраждане", ще бъдат настанени в Дом за временно настаняване. Такъв ангажимент беше поет от представителите на социалното министерство, които участваха в работната среща в Столичната община. На нея се обсъдиха мерките за премахване на гетото, което ще се случи до една седмица.

В предвиденото за бутане циганско гето има две самотни майки. На останалите обитатели ще се дадат еднократни помощи до 275 лв., но за всеки отделен случай ще се направи преценка дали и колко средства да се отпуснат, обясниха представителите на Министерство на труда и социалната политика.

Известното като "Баталова воденица" гето е набелязано за премахване със заповед на кмета на район "Възраждане" Ева Сеизова още миналата година. Кметското разпореждане обаче беше атакувано в съда, но в края на май т.г. Върховният административен съд постанови, че бутането на циганските постройки е законосъобразно.

В работната среща за определяне на общи действия за премахване на гетото, състояла се в кабинета на зам.-кмета по сигурността Цветан Цветанов и продължила час и половина, участваха директорът на Дирекция "Обществен ред и сигурност" ген. Емил Танев, кметицата на район "Възраждане" Ева Сеизова, представители на прокуратурата и на 3-то РПУ.

Органите на реда ще осигурят безконфликното провеждане на акцията по премахване на циганската махала. От Столичната община обаче не конкретизираха точно кога багерите ще влязат в гетото.