Дават на съд кмета на Карлово за присвояване в големи размери
Дават на съд кмета на Карлово за присвояване в големи размери / снимка: БГНЕС

Пловдивската окръжна прокуратура внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу кмета на община Карлово за длъжностно присвояване в големи размери, съобщиха от прокуратурата.

Според обвинителния акт в периода между април 2013 г. и април 2014 г. Кабаиванов е присвоил средства в големи размери - общо 26 984,68 лева, собственост на Община Карлово. Те са били получени по сключен между Министерство на околната среда и водите и Община Карлово Договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.".

Кабаиванов е трябвало да пази и управлява средствата, предоставени на българската държава от Европейския съюз.

Присвояването е извършено в полза на трима фиктивно назначени в звеното за управление на проекта служители. В полза на Никола Хаджийски - в размер на 9 241,33 лева, в полза на Милко Стрехин - в размер на 9 241,33 лева и в полза на Елен Венциславов Писачев - в размер на 8 502,02 лева.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 5 000 лева.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, за което е повдигнато обвинение пред Съда, е лишаване от свобода от три до петнадесет години, както и лишаване от права да се заема определена длъжност. Обвинителният акт е внесен в Районен съд - Карлово, който е местно и родово компетентен да разгледа делото.