Дават 350 млн. лева допълнително на Здравната каса
Дават 350 млн. лева допълнително на Здравната каса / cнимкa: Sofia Photo Agency

350 млн. лева ще бъдат предоставени допълнително на Националната здравноосигурителна каса. Това стана ясно след среща между премиерът Бойко Борисов, министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев и министърът на финансите Симеон Дянков с председателите на съсловните организации на лекарите и зъболекарите в МС днес. Средствата ще дойдат от увеличението на здравната вноска от 8 на 10 процента.

Промените ще бъдат направени в Закона за бюджета на здравната каса. Те ще бъдат внесени в МС от министъра на здравеопазването в сряда, след това предстои гласуването им в НС. Увеличението на здравната вноска ще стане факт с приемането на промените.

Днес Националната здравноосигурителна каса преведе към районните здравноосигурителни каси 11 млн. лева, които трябва да бъдат изплатени на общопрактикуващите лекари, съобщиха от пресцентъра на НЗОК. С тези средствата ще се покрият извършените дейности през януари, а още 3 млн. лева са преведени за потребителските такси на пенсионерите. Зъболекарите ще получат 9 млн. лева, уточняват от касата.

Плащанията от НЗОК към останалите изпълнители на медицинска помощ ще бъдат направени до края на седмицата, се посочва в съобщението.