Дарик обяви най-добрите лекари в София
Дарик обяви най-добрите лекари в София / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa
Дарик обяви най-добрите лекари в София
52299
Дарик обяви най-добрите лекари в София
  • Дарик обяви най-добрите лекари в София

298 медици от 38 специалности получиха най-голям брой от гласовете на колегите си в пилотното издание на анкетното проучване на Дарик „Кои са най-добрите лекари в София”. Те са и първите, които стават част „Лекарската лига”, която Дарик радио учредява. Създадено по американска методология, проучването представя най-добрите лекари, посочени от самите лекари.

Медиците от 24 големи столични болници попълниха общо 1370 анкетни карти, в които посочиха имената на 1339 лекари.

Четиримата лекари, получили най-много гласове в проучването на Дарик, представи изпълнителният директор на медията Радосвет Радев. Това са доц. Нина Гочева, специалност Кардиология, доц. Иво Петров, специалност Кардиология, доц. Никола Владов, специалност Коремна хирургия, и д-р Божидар Славчев, специалност Акушерство и гинекология.

Проф. Драган Бобев беше единственият лекар, посочен от своите колеги като най-добрия в специалност Детска клинична хематология и онкология, което го прави абсолютен фаворит в нея.

Радосвет Радев изрази личната си съпричастност към лекарите и определи класираните лекари като „българският здравен елит”. „Хората до мен са хората, получи като абсолютна стойност най-много от гласовете, над минимума, които ги квалифицира. Това са само половината от количеството български лекари, които всяка година напускат България. Уважението ми е заради това, че те са намерили причина да останат в България, причина да станат такива специалисти в България. Това са хора, които ще работят за българите”, каза Радев.

Дарик обяви найдобрите лекари в София
netinfo


„Аз смятам, че изпълнявам един синовен дълг. Ако моят баща - Крум Радев, ме гледа от небето, знам, че е най-щастливият човек, че сина му е направил нещо за българските лекари”, сподели още той.

Методиката на допитването е одобрена и одитирана от „Галъп интернешънъл” (Gallup International), а въпросът, на който лекарите отговаряха беше към кого биха насочили за диагностика или лечение в тяхната специалност своите най-близки хора, ако в момента нямат възможност сами да ги прегледат и лекуват.

Акушерство и гинекология, анестезиология и реанимация, кардиология, коремна хирургия, нервни болести, образна диагностика са специалностите с най-голям брой посочени от колегите си медици. 12 са младите лекари, получили най-много оценки „най-добри”, които колегите им са посочили и Дарик радио ще представи в отделна листа.

„Това наистина не е класация, а действително е цвета на софийската лекарска общност”, съобщи доц. Нина Гочева - национален консултант по кардиология.

Дарик обяви найдобрите лекари в София
netinfo

На церемонията присъства и здравният министър Десислава Атанасова. „Много разчитаме на вас, дано сте живи и здрави, да дарявате надежда, да получавате признателност от пациентите си и на добър път на всички”, обърна се тя към гостите.

Имената на лекарите и болниците, в които практикуват, може да видите на специализирания уебсайт www.bestdoctors.bg. Следващото анкетно проучване, което екипът на Дарик подготвя е за най-добрите лекари в Пловдив и Варна. Всички определени от съсловието за „най-добри лекари” ще се включат в „Лекарската лига”, учредена от Дарик радио. Тази вечер в нея ще влязат 298-те медици, посочени от колегите си като най-добрите в София.

Дарик обяви найдобрите лекари в София
netinfo