Даренията се увеличили с 30% през 2012 г.
Даренията се увеличили с 30% през 2012 г. / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Даренията се увеличили с 30% през 2012 г.
66985
Даренията се увеличили с 30% през 2012 г.
  • Даренията се увеличили с 30% през 2012 г.

С над 30 процента са се увеличили дарените средства през 2012 година, в сравнение с предходни години.

Това заяви директорът на Българския дарителски форум Красимира Величкова, по повод първото честване на Европейския ден на фондациите и дарителите.

Общо дарените средства за изминалата година възлизат на малко над 137 млн. лева, което представлява 0,1 процент от Брутния вътрешен продукт на страната.

Според Красимира Величкова компаниите остават най-големите дарители, като за изминалата година са дарили близо 66 млн. лева.

Най-често бизнесът подпомага социалната сфера, образованието и екологията.

На второ място са фондациите, като техните дарения възлизат на 65 млн. лева. Физическите лица у нас са дарили около 5 млн. лева.

По думите на Величкова обаче през 2012г. с 13 % са се увеличили даренията, направени от хората.

„Премахването на лимита на Фонда за лечение на деца. Втората промяна, която се случи през миналата година, беше премахването на ДДС върху благотворителните sms-и. За съжаление, премахването на ДДС не касае, не обхваща sms-те за предплатените карти", добави тя.

Величкова допълни, че липсва прозрачност при даренията, направени към общински предприятия.

„Общините не са прозрачни и не са публични, не са отворени за даренията, които получават. Въпреки че в няколко общини са приети правила за публичност и за регистри на даренията, всъщност тези публични регистри имат допълнителни правила, които казват, че те не могат да бъдат публикувани онлайн", уточни Величкова.

Столична община прави изключение, като поддържа подробен публичен регистър.