#ДАНСwithme отново подкрепи студентите
#ДАНСwithme отново подкрепи студентите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Студенти, окупирали Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", и недоволни, протестиращи вече 138-ми ден срещу кабинета "Орешарски", се събраха на пореден протест пред сградата на висшето училище с искания за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Те блокираха кръстовището пред Университета.

Антиправителственият протест започна в 18.00 часа. Както и през последните дни сборният пункт бе главният вход на Софийския университет „Св. Климент Охридски". И тази вечер протестът бе в подкрепа на студентската окупация. Малко след 18.00 часа окупаторите излязоха от Ректората и приветстваха хората, които бяха дошли да ги подкрепят.

По думите на окупаторите студентският бунт се разширява. За сряда в СУ са поканени представители на всички протестиращи университети, за да обсъдят по-нататъшните си действия.

Демонстрантите посрещнаха студентите с аплодисменти и скандирания: „Юнаци". От тази вечер тече и събирането на подписи в подкрепа на окупацията.

Студентите държаха да подчертаят гласно, че са партийно необвързани заради, по думите им, нападки от обществото през последните дни.

Малко преди 19.00 часа и окупатори, и протестиращи се отправиха на шествие по жълтите павета. Те застанаха с гръб към сградата на Народното събрание, след това с викове: „Искаме морал", „Оставка" и Мафия се насочиха към НАТФИЗ. Там ги чакаха студенти от висшето учебно заведение. Двете протестни групи се сляха. Тук се чуха скандирания: „Окупация".

Един от студентите от Академията заяви, че днес само една аула на университета е била окупирана, тъй като студентите са получили предупреждение от преподавателите си, че в противен случай Академията ще затвори.

Протестното шествие се насочи по бул. „Граф Игнатиев", пресече булевард „Евлоги Георгиев" и стигна до сградата на Университета по архитектура, строителство и геодезия, където студентите призоваха колегите си да ги подкрепят и да се включат в окупацията.

След това протестиращите срещу правителството отново се върнаха при Ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски”, като отново блокираха кръстовището на бул. „Цар Освободител” и бул. „Васил Левски”.

 

Над 1600 души шестваха из столицата в 138-ата вечер на #ДАНСwithme.

Основната част на Софийския университет е окупирана от 25 октомври. Студентите призоват за подкрепа от гражданите. Само в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" днес учебните занятия са били отменени заради окупацията, а във всички останали сгради на СУ учебният процес не е бил възпрепятстван.

Окупацията постепенно се разраства и все повече студенти от различни университети в цялата страна се присъединяват в подкрепа на своите колеги от СУ - Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Нов български университет (НБУ), Великотърновски университет, Пловдивски университет, Технически университет, УНСС.