ДАНС Смолян разкри радикална ислямска организация
ДАНС Смолян разкри радикална ислямска организация / netinfo
Регионалната дирекция на ДАНС в Смолян разкри, че ислямската организация “Вяра” незаконно проповядва салафизъм на територията на област Смолян. Организация обаче не е регистрирана официално. Тя е вписана с решение на Софийски градски съд от 2002 г. под названието фондация “Вяра”. П

Служителите на ДАНС Смолян са разкрили, че фондацията развива дейност, несъответстваща на целите, заложени за изпълнение в учредяването й. Софийска градска прокуратура вече е предявила иск за прекратяване на юридическо лице с нестопанска цел “Вяра”, поради допуснатите нарушения.

Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) проверява дейността на ислямската благотворителна фондацияВяра”, тъй като през последните години се явява основен проводник на нетрадиционни за българските мюсюлмани духовни идеи, коментират от институцията.

Проникването на религиозна идеология, близка до течението на “салафизма” в исляма сред българските мюсюлмани, изповядващи традиционния за региона сунитско-ханефитски ислям, е съпроводено с процеси на разделение и появата на конфликти в общността и би могло да бъде предпоставка за появата на радикални нагласи и социално напрежение, заплашващи етно-религиозния мир в страната. Служители на ДАНС предупредителни членовете на организацията да не извършват дейност, застрашаваща националната сигурност.

Учредители на “Вяра” са трима български граждани, завършили висше религиозно образование в Саудитска Арабия. Същите поддържат тесни връзки с определен кръг саудитски граждани, които финансират и определят изцяло насоките в дейността на фондацията. Финансирането не се извършва по банков път и това създава условия за липса на публичност и контрол относно размера, произхода и предназначението на финансовите средства, съобщават от ДАНС Смолян.

Работата по случая продължава.