ДАНС си поговори със Златко Баретата и го отпрати
ДАНС си поговори със Златко Баретата и го отпрати / Sofia Photo Agency
Златомир Иванов, известен като Златко Баретата, беше отведен в Държавната агенция за национална сигурност рано тази сутрин. Зоя Димитрова, медиен съветник на директора на ДАНС Петко Сертов, уточни, че той е викан на разговор в ДАНС по въпроси на националната сигурност.

В 6,45 ч. тази сутрин служители от ДАНС са потърсили Златко Баретата в дома му и са го отвели в едно от поделенията на НСС, която сега е в ДАНС. С него е разговаряно по няколко случая. Съпругата му се е свързала с адвоката му Лъчезар Таков и е съобщила, че този път не е имало показни акции на полицейска бруталност при идването на ДАНС. Не са чупени врати, не е стреляно по кучето, както се е случвало при предишни задържания на Баретата.

Два часа по-късно медийният съветник на ДАНС Зоя Димитрова поясни, че той вече си е отишъл и засега службата няма причина да иска ареста му. Адвокатът му Лъчезар Таков поясни, че Иванов не е бил арестуван. По-късно в телефонен разговор клиентът му пояснил, че е викан в ДАНС за изясняване на това по какъв начин името му се е оказало замесено в случая с взривените складове в Челопечене, както и по други въпроси. Иванов е оказал пълно съдействие и е уточнил, че всичко е било в рамките на закона, а той няма възражения срещу начина, по който е бил извикан на разговора. В момента той няма нито едно висящо дело.

През 2005 година бившият главен прокурор образува 4 дела срещу него. По три от тях той има оправдателна присъда, а четвъртото е прекратено от прокуратурата, уточни адвокат Таков.