ДАНС са използвали СРС-та по случая с КТБ
ДАНС са използвали СРС-та по случая с КТБ / снимка: БГНЕС
ДАНС са използвали СРС-та по случая с КТБ
76052
ДАНС са използвали СРС-та по случая с КТБ
  • ДАНС са използвали СРС-та по случая с КТБ

ДАНС са използвали СРС-та по случая с КТБ , съобщи служебният премиер Георги Близнашки по време на първия за 43-тото Народно събрание блиц контрол.

В пленарната зала Близнашки обясни, че е разчитал на компетентните органи да си свършат работата. "И ДАНС като редица институции са наблюдавали развоя на събитията с КТБ, но не са предприели действия, когато е било времето", обясни Близнашки.

Заместникът му в Министерския съвет Екатерина Захариева пък подчерта, че средствата на общините в КТБ са гарантирани с държавни ценни книжа. Още от началото на кризата с банката на Цветан Василев стана ясно, че общините имат около 100 милиона лева в КТБ.

„Аз не отговарям за казуса „КТБ", но все пак ще ви отговоря какво направихме. По моя информация около 100 милиона има там и всичките пари на общините са гарантирани с държавни ценни книжа. Доколкото аз знам това, което са направили и БНБ, и Министерството на финансите, са препоръчали продажба на тези държавни ценни книжа, така че да може общините да се обезщетят. Другото, което направихме като служебен кабинет, е да отпуснем безлихвени кредити от държавния бюджет на тези общини, които имат пари в КТБ, така че да могат да изплащат своите задължения и към фирми, и към работници и служители".