ДАНС разсекретява делото Галерия
ДАНС разсекретява делото Галерия / Sofia Photo Agency

Председателят на Държавната агенция за национална сигурност Петко Сертов разпореди да се декласифицира информационното дело „Галерия”. Това съобщи говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. То бе образувано по повод изтичането на класифицирана информация към интернет сайта „Опасните” и по него са подслушвани журналисти от почти всички медии и депутати.

Вчера председателят на ДАНС Петко Сертов е подписал заповед, с която съгласно Закона за защита на класифицираната информация е образувана 5-членна работна група. Тя ще прецени кои от материалите в информационно дело „Галерия” ще се декласифицират и оповестят публично. Няма срок за приключване на работата.

Както ДАНС обеща, ще се предостави достъп до това дело на всички граждани и особено на журналистите, коментира Зоя Димитрова. Депутатката от БСП Татяна Дончева съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а шефът на дирекция "Сигурност" в ДАНС Владимир Писанчев, който впоследствие напусна агенцията, е дал картбланш да започне разследването.

Специалните разузнавателни средства са приложени законно само спрямо един журналист – Огнян Стефанов. След Писанчев бе уволнен и заместник-директорът на ДАНС Иван Драшков. Парламентарна комисия установи, че ДАНС е започнала делото в нарушение на законовите правила и е събирала данни за лица, фирми и медии, които трудно се съотнасят към предмета на делото.