ДАНС проверява за теч на информация по случая с Христо Бисеров
ДАНС проверява за теч на информация по случая с Христо Бисеров / снимка: БГНЕС

Срокът за проверка дали има вътрешно изтичане на информация от ДАНС относно проверката по случая Христо Бисеров е удължен. Това каза председателят на ДАНС Владимир Писанчев след изслушването си във Временната анкетна комисия на парламента, отговаряща за случая.

„Ние имаме такава проверка и я правим, тя не е приключила. Проверката изведнъж се оказа сложна, продължили сме периода”, поясни той, предаде БГНЕС.

Писанчев не каза какви подозрения може да има за този евентуален теч на информация и припомни, че проверката е образувана веднага след случая и обхваща много хора. Председателят на ДАНС каза, че има отстранени хора по други случаи, но по този не. Така по данните му за изтичане на информация те са 3-4 души, откакто е той начело на агенцията, но не са на ръководни длъжности.

„Проверката обхваща различни хора, но не обхваща прокуратурата. Много ми се иска да кажа краен срок, но случаят е комплициран и бихме искали да сме крайно обективни. По този случай нямаме отстранени хора. По други случаи имаме отстранени. Ние си работим. Имаме специален отдел на агенцията, който разследва изтичане на информация. Работи добре. За съжаление имаме такива случаи, но се справяме с тях”, заяви още Писанчев.

На заседанието на парламентарната комисия днес беше поканен за изслушване и председателят на Сметната палата проф. д-р Валери Димитров. Той обаче не се появи. „Получихме писмо от Сметната палата, подписано от проф. Димитров, че в декларациите, които са подадени на Христо Бисеров, няма разминавания с подадените данни и фактическите данни, които са във външни регистри”, каза Сияна Фудулова от комисията.

На следващото заседание в петък са поканени за изслушване Христо Бисеров и синът му Ивайло Главинков.

Христо Бисеров беше обвинен на 15 ноември заедно с доведения си син Ивайло Главинков. Според прокуратурата двамата са изпрали общо 314 000 долара и 117 000 евро чрез финансови операции с крадено имущество.

В края на ноември адвокатите на Бисеров обжалваха паричната гаранция от 25 000 лв., но в крайна сметка съдът потвърди гаранцията. Тогава магистратите прецениха, че доказателствата срещу Бисеров са достатъчни, а гаранцията е съобразена с имотното състояние на обвиняемия.