ДАНС отведе Златко Баретата
ДАНС отведе Златко Баретата / Sofia Photo Agency

Златомир Иванов, известен като Златко Баретата, е бил задържан в 6,45 часа тази сутрин от Държавната агенция „Национална сигурност” . Това съобщи за Дарик радио адвокатът му Лъчезар Таков.

"Златко Баретата е взет за справка и се намира в сградата на ДАНС", уточни Таков. По закон ДАНС има право да задържа за 24 часа, което е различно от полицейския 24-часов арест и прокурорските 72 часа задържане по Наказателно процесуалния кодекс. "Все още не можем да говорим за арест, защото не знаем дали ще бъде арестуван от органите на МВР", каза адвокат Таков и обясни, че е бил потърсен от съпругата на Иванов, която разказала, че този път не е имало показни акции на полицейска бруталност при идването на ДАНС. Не са чупени врати, не е стреляно по кучето, както се е случвало при предишни задържания на Баретата. Според Таков задържането на Златко Баретата в ДАНС най-вероятно е по делото за взривовете в Челопечене, тъй като името му бе замесено в случая. Баретата в момента няма нито едно висящо дело. През 2005 година бившият главен прокурор образува 4 дела срещу него. По три от тях той има оправдателна присъда, а четвъртото е прекратено от прокуратурата, уточни адвокат Таков.

Зоя Димитрова, медиен съветник на директора на ДАНС Петко Сертов, потвърди пред Дарик радио, че Златко Баретата е задържан в едно от поделенията на Национална служба сигурност, която сега е в рамките на ДАНС.