ДАНС: Няма журналисти, подслушвани заради работата им
ДАНС: Няма журналисти, подслушвани заради работата им / снимка: Sofia Photo Agency

Няма журналисти, които да са били подслушвани заради работата им, е съобщил председателят на ДАНС Петко Сертов по време на срещата си с главните редакторите и собственици на медии у нас. Сертов е изявил готовност да подаде оставката си, ако се окаже обратното, съобщиха на излизане от сградата на ДАНС изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев и главният редактор на вестник „Труд” Тошо Тошев.

Срещата на Петко Сертов с медийните шефове е провокирана от писмо, изпратено от председателя на Управителния съвет на Съюза на българските национални електронни медии и изпълнителен директор на Дарик радио Радосвет Радев и председателя на Съюза на издателите и главен редактор на вестник „Труд” Тошо Тошев.

В писмото се пита, дали журналисти са подслушвани и разработвани от ДАНС, съобщи главният редактор на вестник „Труд” Тошо Тошев и добави:

„Г-н Петко Сертов, залагайки пред нас не само честната си дума, а и желанието за незабавна оставка, своя оставка, при положение, че не казва истината, заяви, че няма журналист, който да е подслушван във връзка с неговата работа, по политическа поръчка или друга негова професионална дейност от медиите, които са в нашите творчески съюзи”.

Изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев съобщи, че в минимален срок ще има конкретен отговор от ДАНС на писмото, изпратено от шефовете на българските медии.

„Трябва да ви уверя, че ние видяхме папките, в които са разглеждани тези депутати. Нито една медия, членуваща в двата съюза или нейните журналисти, не са били обект на такива разработки. Генералната декларация беше, че в България медиите не могат да бъдат подслушвани или разработвани заради това, което вие ще направите като наши репортери”, обърна се към журналистите изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев.

Медийните шефове съобщиха още, че съвсем скоро ще имат и втора среща с Петко Сертов.