Даниела от Провадия не е починала поради лекарска грешка
Даниела от Провадия не е починала поради лекарска грешка / netinfo

"Първоначалните ми впечатления при извършената проверка са, че няма допуснати лекарски нарушения при смъртта на 6-годишната Даниела Алексиева, която почина на 23 ноември в Провадия" - това съобщи в Провадия националният консултант "Уши, нос, гърло" проф. Веселин Павлов, който е от комисията, проверяваща случая.

По думите му основното е, че родителите са потърсили с голямо закъснение лекарска помощ. Няма нарушение в добрата лекарска практика в региона нито от страна на личния лекар д-р Елена Евтимова, нито от специалиста УНГ д-р Георги Георгиев, нито от спешния екип на Бърза помощ, категоричен беше професорът.

В никакъв случай не може да се каже, че има трагично стечение на обстоятелствата, коментира още специалистът. Той обясни, че най-вероятно се касае за едно остро протичащо вирусно заболяване, което обхваща целия дихателен тракт - вход на ларингс, ларингиални връзки, трахеята и белите дробове. Смятаме, че нашето становище ще се потвърди цялостно от патеохистеологичната диагноза, затова няма да казвам засега определена диагноза, допълни Павлов.

На въпрос за вирусна пневмония ли става дума той отговори: "Не само това". Смятам, че хората от Спешната помощ са се справили добре и точно със случая, но за жалост пак подчертавам в много късен етап е потърсена тяхната помощ, заяви Павлов.

Целта на проверката е членовете на комисията да стигнем до обективно описание на случилото се, коментира доц Владимир Пилософ, който също участва в групата за проверка.

Той беше категоричен, че за комисията е важно да знае дали е направено всичко, за да се помогне на пациента. По думите му комисията смята, че това е точно така. Това е особено състояние, но чакаме да се потвърди диагнозата, каза още Пилософ. По думите му заболяването е необичайно и протича страшно бързо и мълниеносно./БТА/