Даниела Иванова оглави Апелативния спецсъд
Даниела Иванова оглави Апелативния спецсъд / Sofia Photo Agency, архив
Даниела Иванова оглави Апелативния спецсъд
47664
Даниела Иванова оглави Апелативния спецсъд
  • Даниела Иванова оглави Апелативния спецсъд

Висшият съдебен съвет избра Даниела Иванова за председател на Апелативния специализиран съд след балотаж с Румяна Илиева, на която не й достигна само един глас през септември, за да оглави новия съд. Даниела Иванова е съдия в Софийския градски съд

След балотажа Иванова получи 14 гласа, а Илиева - 9. Един глас беше недействителен. Останалите кандидати за поста бяха Веселина Вълева - съдия в апелативния спецсъд, Красимира Костова от Окръжния съд на Пловдив и Любомир Крумов от Софийския окръжен съд. Това е третият конкурс за избор на председател на този съд.

Първите два завършиха неуспешно и ръководител така и не беше избран.

Ето какво каза новият председател Даниела Иванова за това как трябва да работи второинстанционният спецсъд: „Задължителното, предвидено в Закона за съдебната власт, значение на процесуалните срокове, да се спазва публичност, да се спазва информираност, да се поддържат добри отношения с медиите, за да бъдат винаги информирани по съответния ред и начин и да се разглеждат делата в едни разумни срокове".

Междувременно ВСС не можа да избере апелативен прокурор на София. Нито един от двамата кандидати - Венцислав Андреев и Стойчо Ненков, не успяха да съберат нужните 13 гласа, за да бъдат избрани на поста. В последния момент досегашният столичен апелативен прокурор Вичо Вичев оттегли своята кандидатура за участие в конкурса. Стана ясно, че срещу него се води преписка за използване на документ с невярно съдържание.

Главният прокурор Борис Велчев коментира, че Вичев е имал успешен мандат, но сам е решил да оттегли кандидатурата си.