Даниел Вълчев: Необходим е нов Закон за научните степени и звания
Даниел Вълчев: Необходим е нов Закон за научните степени и звания / netinfo
Необходим е нов Закон за научните степени и звания, в който да се наблегне на проблема със застаряването на преподавателските и научните кадри в страната. Така системата във висшето образование ще стане много по-лесно проходима. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Това ще е един от основните въпроси, които ще бъдат обсъждани на предстоящата през февруари във Варна ректорска среща, посочи министър Вълчев. На нея той ще представи статистически данни за възрастта на преподавателския състав.

У нас има действащи асистенти, които са на възраст над 65 години, подчерта министърът. Проблемите във висшето образование се дължат на сравнително ниския социален статус на преподавателите и учените, което допълнително намалява желанието на младите хора да се занимават с научна и преподавателска дейност, коментира още образователният министър.

В IV–та Езикова гимназия „Фредерик-Жолио Кюри” във Варна министър Даниел Вълчев даде старт на едноседмичната информационна кампания, посветена на присъединяването на България към Европейския съюз.