Данаилов пред пленума на БСП: Вдигнахме много летвата, трябва друг облик на партията
Данаилов пред пленума на БСП: Вдигнахме много летвата, трябва друг облик на партията / БГНЕС
Данаилов пред пленума на БСП: Вдигнахме много летвата, трябва друг облик на партията
91397
Данаилов пред пленума на БСП: Вдигнахме много летвата, трябва друг облик на партията
  • Данаилов пред пленума на БСП: Вдигнахме много летвата, трябва друг облик на партията

Пленумът на БСП се събра за първи път след спечелването на президентски избори от  Румен Радев, когото партията подкрепи.

Пред делегатите на Националното съвещание лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че за предсрочните парламентарни избори БСП ще тръси нов вариант на модерна лява коалиция, която няма да е просто механичен сбор от леви партии. Според Стефан Данаилов до изборите БСП трябва да получи друг облик: партията трява да бъде умна, скромна и решителна.

БСП свиква конгрес на партията през зимата, Нинова има големи планове

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че столетницата ще обсъди и предложи мажоритарна изборна система от смесен тип. Соцпредседателката бе категорична, че кадри на партията няма да участват в служебен кабинет, независимо дали той ще бъде сформиран от избрания за президент Румен Радев или от действащия държавен глава Росен Плевнелиев. БСП няма да участва и в правителство в рамките на 43-тото НС.

"Ако бъде връчен мандат на трета политическа сила, която да опита да направи кабинет в рамките на този парламент, ще откажем включването на парламентарната ни група в такова правителство", каза Нинова.

Радев: България не е готова за 100% мажоритарен вот

Тя призова да се помисли за промяна в БСП и коалиционната й политика: "Да намерим нов, съвременен вариант на лява коалиция, която да обединява, не само механичен сбор от партии, а да поведе ляво мислещите хора в България и да даде алтернатива на предсрочните парламентарни избори".

Данаилов пред пленума на БСП Вдигнахме много летвата трябва друг облик на партията
netinfo
Стефан Данаилов също призова за промяна в облика на партията: "Много е приятно усещането да победиш и в същото време е много задължаващо. Вдигнахме много летвата, братя и сестри. Нашата партия трябва да направи нещо със себе си и да получи друг облик. Тя трябва да е много умна, скромна, но решителна, поне така аз си го представям".

На 4 и 5 февруари догодина ще се проведе 49-ият конгрес на БСП, реши пленумът на партията.