Данаил Кирилов
Данаил Кирилов / пресцентър, Министерство на правосъдието
Пазете честта на вашата професията и с добросъвестни действия съхранявайте авторитета на системата. С тези думи министърът на правосъдието Данаил Кирилов се обърна към служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“(ГДИН), които отбелязват своя професионален празник. Това съобщиха от пресцентъра на ведомството.

29 януари е празникът на работещите в системата на затворите, арестите и пробационните служби в страната.

Определени са НПО-тата, които ще участват в Съвета по съдебна реформа през тази година


По-рано министър Данаил Кирилов бе домакин на церемонията по подписването на три договора между Министерството на правосъдието, като Програмен оператор по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 (НФМ 2014-2021), Програма „Правосъдие“ и ГДИН, като бенефициент по следните предефинирани проекти:

- „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“;

- „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“;

- „Засилване прилагането на алтернативните мерки на лишаването от свобода“.

Те ще се изпълняват в партньорство с организации от норвежката система за изпълнение на наказанията – регионални корекционни и пробационни служби и Академията към Норвежката Корекционна Служба. Средствата се предоставят безвъзмездно от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 (НФМ 2014-2021), Програма „Правосъдие“.

Договорите бяха подписани от проф. Николай Проданов, заместник-министър на правосъдието и ръководител на Програмния оператор и от главен комисар Ивайло Йорданов, главен директор на ГДИН.