/ ВМА
Четири смели и борбени дами – медици под пагон се готвят да заминат на мисия в Мали, съобщи ВМА във Фейсбук страницата си.

За първи път военномедицински екип се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в столицата Бамако през месец март 2013 г. Досега обаче не е заминавал изцяло дамски екип.

ВМА

Национален командир на 27-мия военномедицински екип е лейтенант д-р Йоанна Маринова, за която това е и първа мисия зад граница. Заедно с нея за здравето на личния състав на щаба на операцията ще се грижат старши сержант Живка Коларова, старши сержант Емилия Ненкова и старшина II степен Юлия Банкова. И за четирите това е първа мисия в Мали, но последните две имат опит от Афганистан.

„Тръгваме с особен ентусиазъм и готови да се справим със задачите, които стоят пред нас, имайки предвид и ситуацията с коронакризата в световен мащаб. Наш дълг е да представим достойно Българската армия и Военномедицинска академия“, споделя лейтенант д-р Йоанна Маринова.

ВМА

Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии, съобщават още от лечебното заведение.

ВМА
 

ВМА