Дадоха две години на Ивайло Дражев за двойната смърт на пътя
Дадоха две години на Ивайло Дражев за двойната смърт на пътя / снимкa: DarikNews

Футболният бос Ивайло Дражев е виновен за катастрофа от 1998 г., при която загинаха двама души. Това реши Бургаският окръжен съд с председател Веселка Узунова и осъди Дражев на две години затвор при първоначален общ режим.

Присъдата беше произнесена шест години, след като делото влезе в съда, и 12 години след жестоката катастрофа на пътя Бургас - Созопол, след над 150 насрочени съдебни заседания и общо 10 сменени защитници на обвиняемия.

Дражев бе признат за виновен за това, че в пияно състояние с 2.16 промила алкохол в кръвта, шофирайки с превишена скорост - 100 км/ч, е причинил по непредпазливост смъртта на 20-годишната Румяна Димитрова и 40-годишния Димитър Кехайов и тежка телесна повреда на Верка Димитрова, майка на загиналото момиче. Дражев лично е шофирал автомобила си "Волво", с който е връхлетял върху идващия насреща "Мерцедес" с великотърновска регистрация.

Президентът на съществуващия само по документи клуб "Черноморец" - Бургас е извършил произшествието в условията на отложено наказание за предходен пътен инцидент, при който загина Марияна Велчева. Съдът реши Дражев да не изтърпява наложената му двегодишна присъда по делото от 1996 г. Бяха отхвърлени и всички граждански искове в размер на 230 000 лв. Той ще трябва да заплати около 11 000 лева разноски по делата на държавата и по сметката на Окръжния съд в Бургас и 3600 лева за разходите на Верка Димитрова.

Съдия Узунова измени постоянния арест на Дражев и го пусна на свобода срещу гаранция от 1000 лева. Мотивите за решението все още не са оповестени. При изготвянето им съдът е взел под внимание многобройните смекчаващи вината обстоятелства, каза в залата председателят на съдебния състав.

"След като се запозная с мотивите, ще прецедя дали ще протестирам решението", каза зам.-окръжният прокурор Станимир Христов, който поиска 7 години ефективна присъда и изтърпяване на отложеното условно наказание.