Да заковеш кризата с пирон
Да заковеш кризата с пирон / снимки: DarikNews
900 пирона в кризата
20622
900 пирона в кризата
  • 900 пирона в кризата

Коя е кризата, която най-много мъчи българите? Това ще се опитат да разберат няколко младежи от организацията Human Thinks, която организира любопитен експеримент в центъра на София, на мястото на бутнатия мавзолей. Средствата, чрез които ще се достигне до извода, са няколко дървени плоскости, чукове и пирони. Всяка една от дъските символизира различна криза - на взаимоотношенията, на ценностите, на личността, нервна криза, сексуална, екологична, икономическа, културна, криза в образованието или на средната възраст. Идеята е всеки да забие по един пирон или по повече в кризата, която най-много го мъчи. Предложението е валидно до 20:00 часа тази вечер.

Десетте дървени правоъгълника са закачени като на простор. Вдясно от всеки има завързан на канап чук, а под правоъгълниците метална кутия с най-различни пирони в нея. Юлия Цветкова, която е сред организаторите на инициативата "900 пирона в кризата", обяснява: "Това е едно доста меко дърво, което сме оформили в различни цветове и сме го надписали в зависимост от различните кризи. Пироните са с най-различни размери - има по-дълги и по-къси. Също така всеки може да избере сам начина, по който да забие пирона - да стърчи или да го забие така, че да потъне".

Да заковеш кризата с пирон
netinfo

Мария и Цветан бяха сред първите участници в проекта "900 пирона в кризата".

Мария: Аз си избрах да забия пирон в кризата на ценностите.

Как ще го забиете този пирон?

Мария: Най-добре да стърчи.

Цветан: Забих на сексуалната криза. Мен това си ме касае, защото аз съм на 80 години, а ми се иска да бъда такъв, какъвто бях на 25.

Вашата съпруга смята, че най-голямата криза е тази на ценностите?

Цветан: На ценностите? Какво разбирате под ценности? Това е една тема, за която много хора говорят, но едва ли могат да обяснят кои са нашите ценности.

След като всички пирони бъдат забити в дървените правоъгълници, символизиращи 10 различни кризи, те ще бъдат предложени за продажба. Цената им ще е от 10 до 50 лева. Събраните пари пък ще отидат във фонд за създаването на център за съвременно изкуство.

Да заковеш кризата с пирон
netinfo

 
"В момента в София например има много места, на които се представя съвременно изкуство, но уви няма място, където тези неща да са събрани под един покрив. Иска ни се това да е едно място, където хората да ходят не само като зрители, но и като активни участници. Този център трябва да е място, където освен изложби на млади творци, трябва да има и различни уъркшопове, за да може всеки човек да развива творческото в себе си. Всъщност този център все едно вече работи. Защото нещата, които създаваме, например сега с инициативата "900 пирона в кризата", по-късно ще бъдат изложени там", разказа Юлия Цветкова

А има ли вече място, където ще бъде изграден този център?

Юлия Цветкова: Имаме идея за мястото, но нещата са на много начален етап, за да кажа какво конкретно имаме предвид.