Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева
Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева / Darikradio.bg, Ивана Арсова
Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева
85239
Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева
Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева
  • Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева
  • Да съдят нападателите на учители за хулиганство, предлага Кунева

Криминализирането на посегателства над учители не е лесно решение. Това каза пред журналисти министърът на образованието Меглена Кунева.

За разлика от предшественика си Тодор Танев, който беше убеден, че криминализирането на нападения над преподаватели трябва да има, Меглена Кунева обясни, че първо трябва да се използват вече съществуващите законови механизми за справяне с този проблем.

Зачестяват посегателствата над учители, профсъюзи искат бързи наказания

"Аз съм предпазлива, когато говорим за криминализация на каквото и да било. Криминализицията означава престъпление. Това не е просто решени, това означава да се направи много внимателен анализ къде се случва, как се случва, защо, и не можем ли с нещо по-малко, от правна гледна точка, да го преодолеем", заяви тя.

Министър Кунева обясни, че такова решение биха могли да бъдат глоби, които да се налагат на нарушителите. "Криминализация - това е процес, който не е ясно кога ще свърши. Защото всяка страна може да иска нови доказателства и т.н. Ако обаче имаме много бърза реакция, по отношение на глоба, затова че е нарушено спокойствието в училище, може много по-бързо да се случи", аргументира предложението си тя.

Проф. Тодор Танев: Нападенията над учители да се инкриминират

Според образователния министър нападателите на учители могат да бъдат съдени за хулиганство например.

"Дали е дребно или едро хулиганство, това може да прецени практикуващ правник. Но това е част от възможностите, които и в момента имаме. Нека да видим с това, което в момента ни е дал законът - нарушаване на обществения ред, ние имаме възможност да реагираме. Този, който е бил атакуван директно, преподавателят, може да направи стъпката и да повдигне обвинение. Това е дело от частен характер", поясни просветният министър.

Синдикат "Образование": Училищата трябва да са затворени системи

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева съобщи още, че на 27 март ще има среща с представители на Министерството на вътрешните работи за сигурността в училищата. Тя посочи, че има отделени средства за камери, за огради и охрана в училищата.

Последният случай на агресия срещу учител привлече вниманието на медии институции вчера. На 15 март в Разград майка влязла в класната стая и нанесла средна телесна повреда на учителката на своя син. От Апелативната прокуратура във Варна информираха, че Районната прокуратура в Разград ръководи бързо производство.