Да се завишат глобите за недисциплинирани шофьори?
Да се завишат глобите за недисциплинирани шофьори? / снимка: Дарик - Габрово / Гл. инсп. Христо Колев
Трябва да се завишат глобите за недисциплинираните шофьори и да се промени законовата уредба за събираемостта им, коментира за Дарик Началникът на „Пътна полиция – КАТ" главен инспектор Христо Колев. Въпреки промените в Закона за движение по пътищата от 2007 година, предвиждащи много по-строги санкции, през 2008-а броят на жертвите по пътищата е бил най-висок за последните 10 години. В Габровска област убитите са по-малко от 2007, но има голямо увеличение на леките катастрофи, както и на ранените.

Положителен момент от промените в закона е събираемостта на глобите, но тя все още е недостатъчна, смята Колев. Това е довело до намаляване на глобите за превишена скорост с над 50 километра, където наказанията са най-тежки. Според Колев обаче шофьорите правят това от страх, а би трябвало да се вмени в характера им. Ефект за намаляване на тези нарушения оказва и въвеждането на системи за видеоконтрол.

Увеличава се обаче броят на шофиращите след употреба на алкохол. Въпреки че случаите с над 1,2 промила отиват директно в съда, техният брой нараства. Едно от наказанията за това е отнемане на книжката, което не означава, че водачите спират да шофират без свидетелство за управление. Причината за това е, че законовите разпоредби вече не стряскат шофьорите, смята Колев.

Приемането на нормативна уредба, ограничаваща младите шофьори, които са най-агресивни на пътя, би повлияло положително на обстановката по пътищата, коментира началникът на КАТ. Все още обаче не е ясно кога ще стане това.