Да се осигури публичност на партийните разходи, настоява Сметната палата
Да се осигури публичност на партийните разходи, настоява Сметната палата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Да се осигури публичност на партийните разходи, настоява Сметната палата
69440
Да се осигури публичност на партийните разходи, настоява Сметната палата
  • Да се осигури публичност на партийните разходи, настоява Сметната палата

Възнамеряваме да внесем предложение за промяна в Закона за политическите партии, с което да се осигури публичност на разходите на партиите.

Това каза на пресконференция председателят на Сметната палата Валери Димитров.

Според него това трябва да стане чрез включване на информация за отделните разходи в публичния регистър, който поддържат партиите на своите интернет страници.

"Сегашният закон не позволява прозрачност на разходите на партиите и съответно нашият контрол е с "вързани ръце", приходите на партиите са на "светло", но разходите им са на "тъмно", допълни Димитров, цитиран от БТА.

Освен това Сметната палата ще извърши одит на най-големия дарител на МВР - фирмата „Безконтактни мултиплексорни вериги".

Причината за това е, че са констатирани нарушения във взаимоотношенията между БМВ и Министерството на вътрешните работи, а и досега не е правен одит на дружеството, уточни председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

В програмата за одитна дейност за 2014 година са включени и редица дружества, които са с висока степен на риск или с голямо обществено значение като Български пощи, Спешна помощ, Сребърният фонд, Националната програма за интеграция на бежанците, както и повечето агенции в страната.

Общо 466 одитни задачи за 2014 година са си поставили от Сметната палата, като в избора на обекти са се водили от обществения интерес и актуалността за страната.
Най-големият дарител на МВР - дружеството Безконтактни мултиплексорни вериги също бъде обект на одит. Председателят на Сметната палата Валери Димитров уточни, че БМВ никога не е била обект на одит.

„При одита за съответствие на финансовото управление на МВР за периода 1 януари 2010 г. до 31 май 2013 г., възложен от Народното събрание, са констатирани проблеми, свързани с финансовите взаимоотношения на дружеството с МВР. Тези финансови взаимоотношения са доста странни, заслужават сериозна проверка и оценка. Като обект там има доста рискови неща, които заслужават внимание", добави Димитров.

В програмата за 2014 година се предвижда и одит на Спешна помощ.

„Това е изключително болезнен проблем за цяла България. Очевидно е, че Спешната помощ се нуждае от сериозна реформа. Но как да стане това е въпрос на управленско решение. Ние можем да помогнем, като дадем точна диагноза какви са проблемите при Спешната помощ и съответно да дадем препоръки за промяна в модел на управление", каза още председателят на Сметната палата.

Ще бъде направен одит и на Националната програма за интеграция на бежанците в периода 2011 - 2013 година, като се заложи основно на фактора заетост на чужденците в страната.