Да се наказват лекари, които съветват родители да изоставят деца в уреждания
Да се наказват лекари, които съветват родители да изоставят деца в уреждания / снимка: БГНЕС, архив
Да се наказват лекари, които съветват родители да изоставят деца в уреждания
62736
Да се наказват лекари, които съветват родители да изоставят деца в уреждания
  • Да се наказват лекари, които съветват родители да изоставят деца в уреждания

Лекарите, посъветвали родител да изостави детето си, когато то е с увреждане, да бъдат наказвани. Това предложи пред Дарик Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Според него следващият парламент трябва да направи съответните законови промени, за да може поне финансовата санкция за подобни „съвети” да стане факт. Каменов определи такъв тип лекарски консултации като престъпление, което трябва да се преследва от закона.

Каменов изрази още надежда проектозаконът за детето да бъде първият, приет от следващия парламент. „Защото в него се предприемат достатъчно мерки, както за подкрепа на родителите, така и за санкции на медицинските лица, които консултират родителите да изоставят децата си в специализирани институции. Една от мерките, предвидени в проектозакона, касае санкция от 1000 до 2000 лева при първо нарушение и от 2000 до 5000 лева санкция за длъжностно лице при второ нарушение. Освен ако в друг специален закон не са предвидени по-тежки наказания, или това престъпление вече не се квалифицира като тежко престъпление или криминално”, обясни той.

Калин Каменов участва в кръгла маса за проблемите на родителите на деца със Синдром на Даун. По време на дискусията главният секретар на лекарския съюз д-р Димитър Ленков призова, когато се констатират подобни случаи на грешни лекарски съвети, да се сигнализира в съсловната организация.

„Тогава, когато ние получим обективна информация, че един лекар се е държал неетично, в последните три години този въпрос винаги се е предавал на съответната етична комисия към районната лекарска колегия или към Централната етична комисия за взимане на решение. Санкциите са спиране на лекарските права или съответно глоба”, заяви той.

По време на кръглата маса възникнаха спорове между представители на Сдружението на родители на деца със Синдрома на Даун и лекари. Според специалистите е налице и друг проблем, при който, родителите изоставяли децата си по свое желание, независимо, че лекарите ги увещавали да не го правят.