Над 500 лишени от свобода посрещнаха Възкресение Христово в Централния софийски затвор

Емануил Йорданов е само на 25 години, бивш волейболист. Попаднал е зад решетките заради грабеж. „Бях принуден. Наруших много закони и сега си плащам за това”, сподели пред NOVA той.

Казва, че след три години и половина зад решетките разкаяние има. Смирение също, не само за чуждите грешки.

„Не сме с близките си, което е най-тъжното. Когато бях на свобода, също не обръщах внимание на роднините си, за което съжалявам. След като изляза, ще им отделям време”, каза още затворникът.

Най-големият страх на Емануил е близките му да не му обърнат гръб, когато излезе на свобода.

„Те ми казваха, по-старите хора, че тяхното минало ще е моето бъдеще и аз им казвах, че няма как да стане. Но, за съжаление, стана така. Рано или късно си плащаш за всички грешки”, казва мъжът.

И ако извън затвора, Емануил ще се надява на подкрепата и любовта на майка си, то за 56-годишния Явор Митев подобно спасение няма. И той е осъден за кражба.

„Не съм за първи път в затвора. Винаги съм съжалявал”, каза той. Шестата присъда на Явор е „една година лишаване от свобода”. Остават му месеци до края й.

Зад решетките Явор се моли за другите, защото вярва, че така спасение ще има и за него.

„Повярваш ли веднъж в Иисус Христос, не можеш да Го предадеш. Словото Божие казва „100 пъти можеш да сгрешиш, 101 да се покаеш, стига да е от душа и сърце”, споделя мъжът. 
NOVA