Да помогнем по Коледа: Купи жива елха, помогни на дете
Да помогнем по Коледа: Купи жива елха, помогни на дете / БГНЕС, архив
Да помогнем по Коледа: Купи жива елха, помогни на дете
91659
Да помогнем по Коледа: Купи жива елха, помогни на дете
  • Да помогнем по Коледа: Купи жива елха, помогни на дете

За втора поредна годна Министерство на земеделието и храните организира инициативата "Купи жива елха, помогни на дете". С част от парите от продажбата на елхичките ще се подпомогне лечение на болно дете.

Инициативата ще се проведе в София, Благоевград, Гоце Делчев и Кюстендил. В столицата елхите могат да бъдат закупени пред земеделското министерство или до паметника на Патриарх Евтимий.

Пет лева от продажбата на всяко живо дръвче ще бъдат дарени за лечението на дете с онкологично заболяване, отбелязва инж. Вера Станишева от Югозападното държавно предприятие.

"Кампанията стартира миналата година. За тогавашната кампания продадохме 600 коледни дръвчета, като от всяко продадено коледно дърво 5 лева отиват за подпомагане на болни деца. Кампанията тази година стартира отново. Към момента Югозападното държавно предприятие е предвидило отново около 600 живи коледни дръвчета", поясни тя.

"Идеята на тази инициатива е не само да се подпомагат болни дечица. Защо продаваме живи дървета? По този начин се възпитават младото поколение в любов към природата", обясни още Станишева.

В същото време обаче хитри търговци продават отсечена елхичка в саксия, вместо живо дръвче. За това предупреждава инж. Димитър Баталов - директор на дирекция "Опазване на горите" в Изпълнителна агенция по горите.

Живите коледни дръвчета ще се продават на цена от 10 до 30 лв. в зависимост от размера и контейнера в който са поставени. При отсечените елхи сумата варира между 3 и 25 лв.