Да няма политическа квота в състава на ВСС, предлагат от ДСБ
Да няма политическа квота в състава на ВСС, предлагат от ДСБ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Да няма политическа квота в състава на ВСС, предлагат от ДСБ
55247
Да няма политическа квота в състава на ВСС, предлагат от ДСБ
  • Да няма политическа квота в състава на ВСС, предлагат от ДСБ

Да няма политическа квота в състава на ВСС, поискаха от ДСБ. Тъмносините настояват и членовете на Съвета да бъдат избирани с мандат от три години, а не както е сега от пет години. Освен това от ДСБ предлагат във ВСС да влязат 12 души. За да станат факт тези идеи, се налага промяна в Конституцията. По тази причина тъмносините смятат да започнат преговори с другите политически сили.

Според ДСБ трябва да се разчита на повишеното внимание на обществото и управляващото мнозинство, за да се направят реформи в съдебната система.

Екатерина Михайлова обясни, че ако се запази сегашният модел, от ДСБ няма да излъчат свои номинации за новия състав на Висшия съдебен съвет. Тя обясни, че предлагат да няма политическа квота в него: „Да се избират само от съдебната власт представителите във ВСС и то при пряк избор".

За да отпадне политическата квота, членовете на съвета да бъдат 12 души, а мандатът да се намали от 3 на 5 години се налагат промени в Конституцията.

„Без промяна на Конституцията, могат да бъдат направени поне две неща - да престане да бъде Висшият съдебен съвет постоянно действащ орган, а членовете на този Висш съдебен съвет да бъдат там, където е работата им като магистрати. За да не се откъсват от реалността, да знаят какво се случва в съдебната система и да не правят толкова неадекватни решения, които буквално взривиха както представители на съдебната власт, така и обществеността", заяви още Екатерина Михайлова.

От ДСБ допълниха, че трябва да има административна реформа, за да може да се балансира натовареността на съдилищата. Според тъмносините само така може да има по-добри и бързи резултати.