/ БГНЕС
"Не бих лекувал пациенти от коронавирус с хидроксихлорохин. В началото мислех, че това може да стане, но вече има достатъчно проучвания, които показват, че рисковете за лечение са по-големи за пациентите с лечение с хлорохин, отколкото без". Това коментира в студиото на "Панорама" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

17 са новите случаи на COVID-19 у нас, 53 са оздравелите (ВИДЕО)

"Не можем да обявим победа на края на един маратон, защото твърде малко знаем за този вирус, който е с нас само от шест месеца", смята д-р Симидчиев.

По думите му, може да няма втора вълна на коронавирус, но втора и трета вълна ще има като резултат от това, което се случи през първата вълна.

"Бяха отложени планови операции, хората с хронични заболявания бяха вкъщи и ги беше страх, така че се натрупаха проблеми. Те ще се проявят във втората и третата вълна, смята медикът".

СЗО спира тестовете на хидроксихлорохин и хлорохин като лек за COVID-19

Доктор Симидчиев обясни по-малкото разпространение и ниска смъртност на коронавируса в България с това, че при нас имунната система е по-изложена на различни фактори на околната среда, поради което е и малко по-тренирана.

"Трябва да можем сами да управляваме рисковете си", категоричен е д-р Симидчиев.
БНТ