Има връзка между мръсния въздух и честотата на респираторните инфекции. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНР.

Вирусите и бактериите полепват по повърхността на фините прахови частици и се транспортират във въздуха, обясни той и добави:

"Когато тези замърсители попаднат в дихателната ни система, подтискат локалния имунитет и защитните ни сили намаляват, в резултат на което попадналите в дихателната система бактерии се развиват по-добре и по-бързо. Имаме както по-добро разпространение в резултат на замърсяването, така и по-лесно заразяване и по-тежко боледуване, когато въздухът е мръсен". 

В София една станция измерва фините прахови частици, които влизат по-дълбоко в дихателната система, посочи д-р Симидчиев. По думите му останалите станции измерват по-едрите частици, които също могат относително добре да покажат, че има замърсяване. 

"Ако не измерваме това, което е важно за нашето здраве, ние няма как да подобряваме нашето здраве. /.../ Ако не знаем какви са нивата, не може да търсим отговорност защо те са превишавани. Измерването е ключов компонент - първият основен компонент, преди да започнем да правим мерки", коментира пулмологът. 

Бумът на респираторни заболявания препълни спешните кабинети по празниците

Д-р Симидчиев смята, че можем да направим малки стъпки за подобряване на ситуацията - всеки един от нас и като общност. Той подчерта, че има механизми, използващи социална психология. И даде пример с дефинирането на бус ленти. По думите му те са довели до това, че градският транспорт се движи по-бързо от лекия автомобил в задръстване, което е накарало голяма част от хората да предпочетат градския транспорт. Това е начинът за подобряване на общото ни битие, смята докторът.

Според него трябва да се отварят велоалеи и бус ленти. Трафикът се затруднява, но това е начинът хората да предпочетат друг транспорт, подчерта той. 

Д-р Александър Симидчиев отбеляза, че има ефект от предприетите мерки в последните 10-15 години: "Вървим леко надолу по скалата на замърсяването". 

Тъкмо успяхме да стигнем до нивата на СЗО за допустимите нива на замърсяването и те ги свалиха още надолу. "Всеки микрограм замърсяване нагоре увеличава смъртността с 1%".

Пулмологът препоръча в затворени помещения хората да използват пречистватели за въздуха и да излизат по-малко, когато въздухът е мръсен.