„Здравната система е яхната от кърлежи, чиято единствена цел е финансово облагодетелстване и нищо друго. Това извращава целия процес“, това коментира пред NOVA бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков по повод последния трагичен случай от Враца, при който почина жена, чакайки пред Спешното отделение.

По думите му здравната система у нас не може да се измъкне от общия морален срив през последните години.

„Само на теория може да се изчистим от тези кърлежи. С демократични и социално-приемливи методи ще стане много трудно. Трябва огън и меч”, допълни той.

Според него акцентът е не толкова болестта на починалата жена, а че това е системен проблем.

„Няма един човек, който да носи отговорността. Няма и значение, ако директорът на лечебното заведение бъде наказан. Посочихме младото момиче на регистратурата като виновно за всичко. Това, което се случи, няма да доведе до това да си направим необходимите изводи, а до това подобни случаи да бъдат прикривани занапред”, каза още д-р Ненков.

Според него по време на пандемията изплува зловещото незнание и тежкото недоверие към лекарите.

На въпрос какво ще каже на хората, които използват белината като дезинфектант, д-р Ненков заяви само: "Господ да им е на помощ".

„Нашата колегия се комерсиализира по един отвратителен начин в последните години. Отделно от това Българският лекарски съюз не прави абсолютно нищо, за да подобри ситуацията“, посочи бившият здравен министър.

В заключение д-р Ненков обясни, че не сме научени да полагаме грижа за здравето си, защото смятаме, че някой друг е длъжен да се грижи за нашето здраве.

„Ние, лекарите, имаме вина за това недоверие от страна на пациентите“, завърши той.