/ снимка: БГНЕС
"Тече разпад в цялата система на здравеопазването и подмяна на общественото здравеопазване с частно." Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване д-р Мими Виткова.

Тя обясни още, че у нас има тежък дефицит на педиатри и скоро те ще изчезнат. По думите ѝ общото ниво на системата е в тежък упадък.

Виткова: Ако се направят промени в здравеопазването като в пенсионната система, трусовете ще са по-тежки

„Къде е нашата държава, кой по Конституция трябва да ги решава тези проблеми. Пазарът не ги реши над 20 години. Това са много тежки проблеми, които стоят пред всички политически партии. Нито една не изгражда професионален капацитет или има воля да ги решава, или има социална чувствителност, колко тежки са тези проблеми. И да отстраним всички директори на болници, това какво ще помогне“, попита бившият здравен министър.

Д-р Мими Виткова коментира, че случаят с починалото 3-годишно дете, след като родителите му го завели в три отделни болници в София, е върхът на айсберга на това, че от 20 години се обяснява, че здравната система е пазар.
Агенция "Фокус"